2024. június 2. - Kármen, Anita

A pedagógusok a törvénymódosítások ellen

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) követeli, hogy az Országgyűlés utasítsa el a közoktatási törvény módosítását célzó, Magyar Bálint és Sándor Klára szabad demokrata képviselő által előterjesztett javaslatot - közölte Galló Istvánné, a PSZ elnöke pénteken az MTI-el.
2009. június 12. péntek 13:46 - HírExtra
A szakszervezeti vezető közleményében kiemelte, hogy a közoktatás nem lehet a politika játékszere, alku tárgya. Az MSZP-frakció parlamenti többségének biztosítása érdekében úgy tűnik, beáldozza a közoktatást, s olyan jogszabály-módosítási tervezetet támogat, amiről maga is tudja, hogy nem jó - tette hozzá.

Az iskolaszerkezet átalakítása, a nem szakrendszerű oktatás kiterjesztése, az írásbeli házi feladat adásának korlátozása, a kollégiumi nevelőmunka lebecsülése nem szolgálja a gyerekek érdekeit - szögezte le az érdekvédő.

Galló Istvánné felháborítónak nevezte, hogy a szakma megkérdezése nélkül, a pedagógusok szakszervezeteinek egyöntetű tiltakozása ellenére az oktatási miniszter és a parlament oktatási bizottsága támogatja Magyar Bálint és Sándor Klára képviselői indítványát.

"Elég volt az átgondolatlan átszervezésekből, a pedagógiai programok, helyi tantervek szüntelen változtatási kényszeréből! Tudomásul kellene végre venni, hogy az oktatás minőségét így nem lehet emelni, és nem lehet elvárni az állandó bizonytalanságban élő és dolgozó pedagógusoktól, hogy elfogadják szakértelmük újabb megkérdőjelezését" - írta a szakszervezeti vezető.

A PSZ elnöke úgy véli: amennyiben az MSZP-frakció a parlamentben elfogadja a közoktatási törvény módosítását, akkor szavazatával azt üzeni a pedagógustársadalomnak, hogy bár Hiller István ül a miniszteri székben, de a magyar közoktatást még mindig Magyar Bálint irányítja.

A szakszervezet követeli, hogy az Országgyűlés utasítsa el ezt "időszerűtlen, antidemokratikus módon előterjesztett, az oktatás minden résztvevője érdekét sértő" elképzelést - zárta állásfoglalását Galló Istvánné.

Az Országgyűlés kormánypárti többsége szerdán adott zöld utat a javaslatnak, amely a 6+6 osztályos iskolarendszert preferálná, megszüntetné a 8 osztályos gimnáziumokat, s megtiltaná, hogy a hétvégére házi feladatot adjanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását