2024. június 8. - Medárd

Lendvai a tisztességet helyezi a fókuszba

A gazdaságban és a politikában is tisztességre, a jogi normák betartására van szükség - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke az offshore cégekre vonatkozó kérdésre válaszolva pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.
2009. június 5. péntek 13:23 - HírExtra
"Én egyenlő mércével szeretnék mérni, és ezt az egyenlő mércét várom minden oldalról. Kaya Ibrahim és Josip Tot pártjától is, az Ezüsthajó pártjától is. Kövér Szilárd, legalábbis a hírek szerinti, adómegtagadásának támogatóitól is" - fogalmazott a kormánypárti politikus.

Kaya Ibrahimnak, egy Németországban élő török kamionsofőrnek és Josip Totnak, aki a sajtóhírek szerint horvát kertész, akkor vált ismertté a neve, amikor Schlecht Csaba vállalkozó 1995. július 25-én 14 darab, sokszáz millió forintos adó- és köztartozással terhelt céget adott el nekik, ennek körülményei ma is tisztázatlanok. A vállalatok - sajtóhírek szerint - a Fidesz vezető politikusaihoz köthető személyek tulajdonában voltak, vagy vezető szerepet töltöttek be azokban.

Lendvai Ildikó közölte, az offshore cégekkel kapcsolatos vádakat ő is olvasta az újságban, Bajnai Gordon miniszterelnök részéről a cáfolatot is.

Várom más érintettek nyilatkozatát is - közölte, megjegyezve, annyi már kiderült, hogy nem offshore, ismeretlen tulajdonosú cégekről van szó.

Hangsúlyozta: ne egymásra mutogassanak, hanem hozzanak jogszabályt. A parlament előtt lévő adótörvények szerint a cégek külföldre vitt jövedelmét 2010-től adóztatnák.
Lendvai Ildikó beszámolt arról, hogy szocialista fiatalok levelet írtak valamennyi parlamenti képviselőnek, hogy egy ilyen fontos parlamenti döntés előtt megtudják, vannak-e személyes motivációk, a képviselők érdekeltségi körében vannak-e, voltak-e ilyen cégek.

Nagyon sajnálom, hogy a túloldalról még egyetlen választ sem kaptunk, pedig akinek nincs, annak "egy másodperc alatt" sikerülhet ezt a választ megfogalmaznia - fűzte hozzá.

Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője pénteken lemondásra szólította fel Bajnai Gordon miniszterelnököt és Simor András jegybankelnököt, mert elkerülték a magyarországi adófizetési kötelezettséget.

Csütörtökön több napilap is beszámolt a jegybankelnök vagyonnyilatkozatairól, amelyekből kiderül, hogy a 2007-es dokumentum szerint Simor András összesen 923 millió forintos, befektetési alapokban tartott megtakarítással bírt, az egy évvel később tett nyilatkozatában viszont már azt közölte: csupán 67 millió forintja van befektetési alapokban.

A Fidesz emiatt vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett, hogy kiderüljön, miért csökkent egy év alatt közel 900 millió forinttal Simor András vagyona, és ez milyen összefüggésben van a jegybankelnök offshore cégével. A Magyar Nemzeti Bank sajtóosztályának csütörtöki közleményéből viszont kiderült ki, hogy Simor András ciprusi cégébe helyezte át megtakarításait.

A kormányszóvivői iroda a múlt héten kilenc témában utasította vissza a Bajnai Gordon és családja ellen folytatott, "hazug állításokkal és hamis vádakkal leírható politikai indíttatású, karakterromboló kampányt". A kormányszóvivői iroda a közleményben hangsúlyozta: Bajnai Gordon nem vezetett bújtatott hátterű offshore cégeket és az általa korábban irányított társaságok mindig a törvényeknek megfelelően jártak el.

A tájékoztatás kitért arra: Bajnai Gordonnak nincs közkeletű szóval "offshore" cégnek nevezett társasága.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását