2024. június 17. - Laura, Alida

Álomdöntő: Címvédés vagy trónfosztás

Megvédi-e címét a Detroit Red Wings vagy pedig trónra kerül a Jevgenyij Malkin és Sidney Crosby fémjelezte Pittsburgh Penguins az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) - ez a fő kérdése a magyar idő szerint vasárnap hajnalban kezdődő döntősorozatnak.
2009. május 29. péntek 09:36 - HírExtra
A két csapat tavaly is találkozott a fináléban, akkor a rutinos Detroit 4-2-es összesítéssel diadalmaskodott. Azóta viszont a rivális sokat fejlődött, Malkin és Crosby tapasztaltabb lett, és a Penguins méltó kihívója a Red Wingsnek. A pályaelőny a Detroité, mivel jobban teljesített az alapszakaszban, így az ellenfélnek legalább egyszer nyernie kell idegenben, ha 1991 és 1992 után el akarja hódítani a Stanley Kupát.

A Detroitnál két sztár, az orosz Pavel Dacjuk és a svéd Nicklas Lidström sérült volt a Chicago Blackhawks elleni nyugati fináléban. Ha ők felgyógyulnak, sokkal nehezebb lesz a Pittsburgh dolga.

Legutóbb 1983-84-ben fordult elő, hogy egymást követő évben ugyanaz a két gárda szerepelt a döntőben, 1984-ben az Edmonton Oilers úgy nyert, hogy az előző évben még kikapott a New York Islanders együttesétől a döntőben - most ugyanerre készül a Penguins. Ezt megelőzően 1997-98-ban volt címvédés: a bravúr éppen a Detroitnak jött össze.

A playoff pontlistát Crosby és Malkin vezeti 28-28 ponttal, a góllövők között Crosby vezet Malkin előtt (14-12), a gólpasszoknál az orosz az éllovas a kanadai előtt (16-14). A Detroitnál a svéd Johan Franzen a legjobb 19 ponttal és 10 találattal.

Érdekesség, hogy az első és második összecsapás között nem lesz szünnap, ilyen utoljára az 1993-as fináléban fordult elő. A párharc az egyik csapat negyedik sikeréig tart.

A döntő menetrendje (magyar idő szerint):

1. mérkőzés:
Detroit Red Wings-Pittsburgh Penguins, vasárnap 2 ó
2. mérkőzés:
Detroit Red Wings-Pittsburgh Penguins, hétfő 2 ó
3. mérkőzés:
Pittsburgh Penguins-Detroit Red Wings, szerda 2 ó
4. mérkőzés:
Pittsburgh Penguins-Detroit Red Wings, június 5., péntek 2 ó
ha szükséges:
5. mérkőzés:
Detroit Red Wings-Pittsburgh Penguins, június 7., vasárnap 2 ó
6. mérkőzés:
Pittsburgh Penguins-Detroit Red Wings, június 10., szerda 2 ó
7. mérkőzés:
Detroit Red Wings-Pittsburgh Penguins, június 13., szombat 2 ó
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását