2024. június 10. - Margit, Gréta

Az MSZP-nek nem megy ez a mandátumosdi

Nem vehette át fővárosi képviselői megbízólevelét hétfőn délután Bihary Gábor (MSZP), aki a mandátumáról 10 napja lemondott Kivágó Iván Györgyné (MSZP) helyét foglalná el a Fővárosi Közgyűlésben.
2009. május 25. hétfő 17:42 - HírExtra
Egy állampolgár ugyanis kifogást nyújtott be, s mindezt csak percekkel a mandátum átadása előtt derült ki, mivel a kifogást nem a fővárosi, hanem az Országos Választási Irodánál (OVI) terjesztették elő - tudta meg az MTI a képviselőjelölttől és választási szakemberektől.

Tájékoztatásuk szerint a panaszos, aki korábban számos döntését is megtámadta már a Fővárosi Választási Bizottságnak (FVB), most azt kifogásolta, hogy szerinte jogsértő az, hogy az FVB azon tagjai is szavaztak a mandátumkiadásról, akik pártdelegáltként csak az európai parlamenti választás lezárásáig tagjai a bizottságnak.

A kifogást még pénteken benyújtotta a panaszos az OVI-hoz, amely azonban nem tájékoztatta erről az FVB-t. A jogszabály szerint egyébként a kifogást az FVB-nél kellett volna benyújtani és annak kellett volna felterjesztenie azt az OVI-hoz. Az FVB múlt csütörtöki mandátumkiadó döntése ellen vasárnap délutánig lehetett panaszt benyújtani - közölte Tiba Zsolt, a Fővárosi Választási Iroda vezetője.

Fogarasi József, az FVB elnöke elmondta, hogy az OVB-nek három napon belül kell elbírálnia ezt a kifogást. Az OVB döntését pedig újabb három napon belül lehet megkifogásolni a Legfelsőbb Bíróságnál.

Az MTI információi szerint a főpolgármester azért nem hívta össze e héten csütörtökre a Fővárosi Közgyűlés ülését, mivel számításba vette azt a lehetőséget is, ami most kialakult ezzel a kifogással. A fellebbezési határidők miatt ugyanis várhatóan csak a hét végére lehet jogerős az új fővárosi képviselő mandátuma. Így egy csütörtöki közgyűlés esetén ismét szavazategyenlőség lett volna az MSZP-SZDSZ, illetve az ellenzéki képviselők között.

miatt a lényeges kérdésekben, de még a napirend elfogadásáról is csak akkor tudna dönteni a közgyűlés, ha valamelyik oldalról egy képviselő a másik oldallal szavazna. A Fővárosi Közgyűlés következő ülését jövő héten szerdára hívja össze Demszky Gábor főpolgármester, s ezen várhatóan leteheti esküjét az új szocialista képviselő, ha az OVB, vagy a bíróság is neki ítéli a mandátumot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását