2024. június 13. - Antal, Anett

Az MSZP a mostani képzéseket védi

Az MSZP nem támogatja sem a 6+6-os iskolatípus kötelező bevezetését, sem pedig azt, hogy bármilyen képzési formát betiltsanak Magyarországon - közölte Tatai-Tóth András, a párt oktatási munkacsoportjának vezetője csütörtökön az MTI-vel.
2009. május 21. csütörtök 16:10 - HírExtra
A közoktatásnak nem az az alapvető gondja, hogy a gyermekek néhány százaléka 8 osztályos gimnáziumokban tanul - fejtette ki a kormánypárti politikus a szabad demokrata képviselők a héten benyújtott törvénymódosítási javaslatára reagálva.

Hozzátette: attól, hogy ezeket a sokszor elitiskolaként említett intézményeket esetleg betiltják, még nem lesz jobb a többiek oktatása. Az oktatáspolitikának az a feladata, hogy a többi gyermek számára is jó színvonalú képzést teremtsen - hangsúlyozta.

Azzal, hogy a 6+6-os iskolatípust a többcélú intézményeknél kötelezővé tegyék, szintén nem értett egyet. Nemzetközi felmérésre és tapasztalatokra utalva kifejtette: a legsikeresebb oktatási rendszerek közös jellemzője, hogy jól felkészült és tehetséges pedagógusok tanítják a gyermekeket. Az MSZP munkacsoportja ezért javaslatot dolgozott ki a pedagógusképzés és a továbbképzés megújításáról, amelyet már le is tett Hiller István asztalára.

A szocialista politikus a 6+6-os iskolatípust csak önkéntes alapon tartja támogathatónak.

Tatai-Tóth András szólt arról is, hogy egy éve ötödik osztályban az időkeret meghatározott részét már most is az alapkészségek fejlesztésére kell fordítani. Azt kellene megnézni, hogy az eltelt időszaknak milyen tapasztalatai vannak, mint ahogy azt is meg kellene vizsgálni, hogy a szöveges értékelés mennyire váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A kormánypárti politikus leszögezte: nem lehet az iskolarendszerben ilyen gyakorisággal változtatásokat végrehajtani, meg sem várva, hogy a korábbi lépések milyen eredménnyel jártak.

A hétvégi házi feladat javasolt tilalmáról azt mondta, lehet, hogy a szülőknek jól hangzik, de nehéz lenne az iskolának a feladatait úgy teljesítenie, hogy nem kérhet feladatot hétfőre a diákoktól.

Ez a kérdés nem először kerül elő, de az oktatási törvénynek nem erről kellene szólnia - hangsúlyozta.

Szólt arról is, hogy az oktatási bizottságban azt viszont támogatni fogják, hogy általános vitára kerüljön a javaslat, és mindenki elmondhassa róla a véleményét. Mint ahogy módosító javaslatokkal azt is támogatják, hogy a 6+6-os iskolatípus önkéntes alapon választható legyen.

Magyar Bálint és Sándor Klára szabad demokrata képviselők hétfőn benyújtott indítványa alapján a 2010-2011-es tanévtől megszűnnének a nyolcosztályos gimnáziumok a jelenlegi formájukban, és át kellene szervezniük tevékenységüket, továbbá bővülne a nem szakrendszerű oktatás eddigi rendszere a többcélú oktatási intézményekben.

A törvényjavaslat azt is rögzíti, hogy az első-hatodik évfolyamon a tanítás nélküli heti pihenőnapokra és tanítási szünetekre nem adható kötelező írásbeli feladat, s az iskolában még nem tanult tananyagrészek elsajátítása sem írható elő.

A javaslatot elutasította a Fidesz, és előzetesen a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is visszalépésnek tartotta a 8 osztályos gimnáziumok megszűntetését. A PDSZ álláspontját pénteken alakítja ki a tervezetről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását