2024. március 29. - Auguszta

Emberevők voltak az őseink?

Egy neandervölgyi gyermek állkapocscsontján kutatók vágószerszámok nyomait fedezték fel: ennek alapján nem zárják ki, hogy harmincezer ével ezelőtt a modern emberek esetleg megették a gyermeket vagy fejét trófeaként használták.
2009. május 19. kedd 14:52 - HírExtra
Fernando Rozzi, a párizsi Centre National de la Recherche Scientifique antropológusa olyan csontot tárt a nyilvánosság elé, amely felizzít régi vitát: miért halt ki a neandervölgyi ember? Rozzi szerint azért, mert a modern ember vadászott rá - és meg is ette.

A Homo sapiens és a neandervölgyi egymástól függetlenül fejlődött ki afrikai ősökből. A neandervölgyi mintegy 250.000 évvel ezelőtt Európában, míg a Homo sapiens Afrikában alakult ki. Mintegy 28.000 évvel ezelőtt a neandervölgyi azonban eltűnt a színről - pont akkor, amikor a Homo sapiens Afrikából kivándorolva elkezdett terjeszkedni Európában.
Ez persze számos kérdést vet fel, kezdve attól, hogy voltaképpen mi is történt. Vajon a modern ember fokozatosan kiszorította a neandervölgyit? Vagy még vadászott is rá, és ezzel kiirtotta? És vajon közösült-e vele?

Lehetséges, hogy Fernando Rozzi a neandervölgyi gyermek állkapocscsontján felfedezett kőkésnyomokkal a modern ember első emberölését tárta fel. A lelet a délnyugat-francia Les Rois barlangból került elő. A 28.000-30.000 éves csontokat eddig Homo sapiens maradványoknak vélték. Egy állkapocscsont azonban neandervölgyi gyermeké volt - írta Rozzi a Journal of Anthropological Science című szaklapban. Több vonása utalt ugyanis neandervölgyire, nem pedig modern emberre.

A kutatókat leginkább az lepte meg, hogy a csonton vágásnyomok látszottak, olyanok, mint amilyeneket állati csontokon látni, miután tűzkővel eltávolították róluk a húst. A leletnek három lehetséges magyarázata van:

- a neandervölgyi gyermeket a barlang emberei megették vagy koponyája trófeaként szolgált;

- az állkapocscsont egy mindkét faj vonásait magában hordozó emberé volt - ez esetben ez lenne az első utalás arra, hogy szexuális kapcsolat létesült a Homo sapiens és a neandervölgyi között;

- a barlanglakók a modern ember primitív külső vonásait hordozó csoportot alkothattak, ami a kőkori ember változatosabb külsejére utalhat.

Rozzi azonban a legvéresebb verziót tartja a legvalószínűbbnek. "A neandervölgyiek erőszakos végét mi okoztuk, sőt olykor megettük őket" - mondta a kutató a The Guardian brit lapnak.

Vannak azonban, akik nem osztják véleményét. Francesco d'Errico, az Institut de Préhistoire et de Géologie du Quaternaire kutatója és a cikk társszerzője kijelentette az újságnak, hogy "néhány vágásnyom még nem bizonyítja a kannibalizmust." Szerinte éppúgy lehetséges, hogy a barlanglakók találták az állkapocscsontot, és fogaiból nyakláncot fűztek.

Chris Stringer, a londoni természettudományi múzeum antropológusa igen fontos felfedezésnek tartja a leletet. "Több bizonyítékra van szükség, de a csontok arra utalhatnak, hogy a modern ember és a neandervölgyi egy helyen, egy időben éltek Európában - hangsúlyozta Stringer - Találkozhattak, és lehetséges, hogy egynémely alkalommal ez bizony ellenséges légkörben zajlott le".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását