2024. június 16. - Jusztin

Újabb robogós mentő a fővárosban

Idén nyáron már nemcsak a Duna pesti, hanem budai oldalán is tud segíteni a bajbajutottakon robogós mentőivel a Főnix Mentőszolgálat. A mentőrobogóknak különösen a dugókban óriási a jelentősége, hiszen sokszor a mentőautó nem ér oda a forgalmi csúcs közepén időben a helyszínre.
2009. május 18. hétfő 18:34 - HírExtra
Május és szeptember között így már két darab, egy mentőautó felszereltségével rendelkező kétkerekű biztosítja a gyors segítségnyújtást. Mint Siklósi Gábor, a mentőszolgálat csoportvezetője az MTI-nek elmondta, egy ilyen jármű ára másfélmillió forint körüli, és a felszerelése - defibrillátor, újraélesztő eszközök, infúziós kellékek és a legfontosabb gyógyszerek - körülbelül ugyanennyibe kerül. A Szent Márton Gyermek Mentőszolgálatnak köszönhetően speciális gyermekmentéshez szükséges felszerelés is felkerült a járműre.

Az első mentőrobogó az Aprilia cég adományaként jutott az alapítványként működő Főnixhez. A másodikat, amely most lép üzembe, szponzorok és a híres motorgyártó segítségével tudták beszerezni.

A Főnix együttműködik az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ). A 104-es szokásos telefonszámon lehet őket elérni, majd az OMSZ központjában döntik el, hogy adott esetben autó vagy robogó induljon a helyszínre. Ez attól függ, milyen típusú a veszély, és mekkora az adott területen és időszakban a budapesti forgalom.

A főváros turistaövezeteiben, a budai vár és a Váci utca környékén az OMSZ is üzemeltet két robogót.

Sok esetben emberélet múlhat a gyorsaságon. Hirtelen szívmegállás esetén például minden perc számít, robogóval pedig nagyobb az esély a mentésre. Siklósi Gábor, kollégájával, Péter Ferenccel 2007 decemberében saját motorján érkezve, orvosi felszerelés nélkül mentette meg egy kétéves kislány életét.

Az állami támogatás nélkül működő mentőrobogó-szolgálat 2008 júniusa és szeptembere között 250 alkalommal segített baleseteknél és rosszulléteknél. A leghatékonyabb, leggyorsabb mentőjárműnek a helikopter után a robogó bizonyult - olvasható a szolgálat közleményében. A mentőrobogósok első évada hiába volt sikeres, tavaly ősszel financiális gondjaik támadtak és ha nemzetközi nagyvállalatoktól nem kapnak segítséget, abba kellett volna hagyniuk a munkát.

Május elseje óta - az időjárástól függően - októberig nyolc, többhónapos speciális kiképzésen részt vett robogós váltja majd egymást, hogy hétköznapokon reggel 8 és este 8 között, szombaton pedig éjszaka is időben megérkezhessen a segítség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását