2024. június 1. - Tünde

Enyhébb büntetés a vesztegető rendőröknek

Enyhítette a vesztegetéssel vádolt dunaújvárosi rendőrök büntetését a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön, a másodfokú ítélet nem jogerős, a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik a per.
2009. május 14. csütörtök 14:20 - HírExtra
A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának 13 hivatásos alkalmazottját - zászlósokat, tiszthelyetteseket - 2003 áprilisában vették őrizetbe az ügyészségi nyomozók, többnyire közúti ellenőrzés során, szabálytalan parkolással, gyorshajtással, ittas vezetéssel, műszaki vizsga vagy járművezetői igazolvány hiányával összefüggésben elkövetett pár tízezer forintos vesztegetések miatt.

A rendőrök mellett tucatnyi civil vádlottja is van az ügynek.

Az elsőfokú büntetőpert korábban meg kellett ismételni, mert a titkos információgyűjtéssel, telefonlehallgatással beszerzett bizonyítékok felhasználása alkotmányellenes volt.

A megismételt elsőfokú eljárásban tavaly a Fejér Megyei Bíróságon a több mint húsz vádlott közül nem jogerősen ketten kaptak letöltendő szabadságvesztést (1 év 8 hónap, illetve 1 év 2 hónap), többeket felfüggesztett börtönre vagy 50 és 100 ezer forint közti pénzbüntetésre ítéltek, de volt olyan is, akit felmentettek a vádak alól.

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön kihirdetett másodfokú ítéletében a két letöltendő szabadságvesztést felfüggesztettre enyhítette, és több vádpontban megváltoztatta a cselekmények minősítését.

A szóbeli indoklás szerint a vádbeli cselekmények megingatják a rendőrség tekintélyét, a testületbe vetett bizalmat, ám a nagy időmúlás, a vádlottaknak fel nem róható okból több mint fél évtizede húzódó büntetőeljárás olyan fokú enyhítő körülmény, amely indokolttá tette a szabadságvesztés büntetések végrehajtásának felfüggesztését.
Az ügyész és több vádlott is fellebbezett az ítélőtábla ítélete ellen, így a vesztegetéssel vádolt dunaújvárosi rendőrök perében harmadfokon a Legfelsőbb Bíróság dönt majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását