2024. június 11. - Barnabás

Az első trófeáért küzd a Barca

A spanyol labdarúgás egyik igen becses trófeájáért, a Király Kupáért csap össze a sorozat idei döntőjében az FC Barcelona és az Athletic Bilbao szerda este (22 ó).
2009. május 12. kedd 12:32 - HírExtra
Már persze ha a harcos - és eddig 23 kupaelsőséggel büszkélkedő - baszk együttes ezt hagyja, jóllehet az elszántság önmagában aligha lesz elegendő a roppant erős, Király Kupát pedig eleddig 24 alkalommal nyert, ezzel pedig abszolút első Barcával szemben. Még akkor sem, ha Josep Guardiola legénységéből sérülés miatt hiányzik a középpálya egyik oszlopos tagja, az Európa-bajnok Andrés Iniesta.

A mostani amúgy a hatodik kupadöntő a két csapat közös focitörténelmében, s az összesítésben pillanatnyilag 3-2-re a Barcelona vezet, amely 1920-ban, 1942-ben és 1953-ban nyert, míg szerdai riválisa 1932-ben és 1984-ben bizonyult a legjobbnak. E legutóbbi egymással vívott összecsapás amúgy leginkább botrányos mivoltával maradt meg a kollektív futballemlékezetben, ugyanis negyedszázada a pályán, a Real szentélyében, a Santiago Bernabéu Stadionban a Bilbao győzött 1-0-ra, ám a május 5-i csata sajátos lezárásaként a két csapat játékosai - köztük az akkortájt a Barcát erősítő Diego Maradona - egy pillanat alatt más sportágak művelőivé lényegültek át: ütötték-rúgták-vágták egymást szenvedélyesen. Most azért nem kell tartani ilyesmitől...

Érdekesség, hogy a Király Kupában a Barcelona már az első kiírásban, 1902-ben eljutott a döntőig, ott azonban 2-1-re alulmaradt a Vizcayával szemben. Az Athletic már a következő esztendőben még sikeresebben járta végig a fináléig vezető utat, majd ott is diadalmaskodott, méghozzá a Real Madrid ellen 3-2-re. Az utóbbi esztendőkben viszont mindkét gárda hiányzott a szériazáró ütközetekből: az Athletic 1985-ben, a Barcelona pedig 1998-ban játszott utoljára kupadöntőt: előbbi 2-1-re kikapott az Atlético Madridtól, utóbbi viszont 1-1-et követően tizenegyesekkel legyűrte a Real Mallorcát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását