2024. június 13. - Antal, Anett

Rézkori leleteket találtak

Négy emberi és egy állati csontvázra, feltehetően késő rézkori áldozati gödörre bukkantak a Paks melletti Gyapa határában az M6-os autópálya építéséhez kapcsolódó régészeti feltáráson.
2009. május 6. szerda 23:09 - HírExtra
Hargitai András, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat ásatásvezető régésze szerdán az MTI-nek elmondta, hogy Gyapa szomszédságában, egy római kori tanyasias jellegű település nyomai között bukkantak a korban oda nem illő, meglepő leletre.

Egy fiatal felnőtt, három gyermek, illetve egy kutya csontváza egymásra dobálva hever egy gödörben. Nem szabályosan elhelyezve, hanem a gödörbe préselve földelték el a holtakat.

A régész elmondta, hogy folytatják az ásatást: mellékletek, korhatározó leletek, további áldozatok után kutatnak. Egyelőre, mint mondta, csak feltételezések vannak a leletet illetően. A legvalószínűbb, hogy az áldozati gödör késő rézkori, mivel a badeni kultúrára jellemzőek azok a szertartások, amelyeknek feltehetően áldozatul estek a fiatalok, illetve a kutya.

Hargitai András szerint 4-5000 éves csontvázak kerültek elő a földből az ásatások során. A Gyapa melletti lelet ritkaságnak számít, a Dunántúlon két hasonlóról tud a régész.

A csontvázak kiemelésének előkészítését szerdán László Orsolya antropológus vezérletével kezdték el. - Egyelőre nem lehet megállapítani a fiatalok nemét, mert koruk miatt a nemi jelleg még nem fejlődött ki. A korukat illetően László Orsolya azt mondta, hogy a fiatal felnőtt körülbelül 18 éves lehetet halála idején, két gyermek tinédzserkorú, a harmadik ötéves.

A csontvázak helyzete arra utal, hogy nem természetes halállal haltak meg. A legidősebb áldozat koponyája valószínűleg elvált a gerinctől. Azt, hogy ez erőszakcselekmény nyoma, vagy későbbi bolygatásé, még nem tudják megmondani.

László Orsolya szerint nagy valószínűséggel az őskorra jellemző áldozati gödörre bukkantak, a benne fekvők valamilyen rituálé áldozatai lettek. Az antropológus kiemelte, hogy meglepően jó állapotban vannak a csontvázak, amelyek reményei szerint választ adnak a ma még tisztázatlan kérdésekre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását