2024. június 2. - Kármen, Anita

Okosak a magyar diákok!

Ismét kimagasló eredménnyel képviselték a magyar szakiskolásokat a túrkevei Ványai Ambrus szakközépiskola diákja az Európai Unió talán legrangosabb szakképzési seregszemléjén Lyonban.
2009. április 11. szombat 13:57 - HírExtra
A szakmák olimpiájaként is emlegetett Mondial des métiers, avagy magyarul: Mesterségek Világa elnevezésű rendezvényt immár tizenharmadik alkalommal rendezték meg a francia városban, az Eurexpo legmonumentálisabb csarnokában, ahol több ezer négyzetméteren az összes Franciaországban oktatott szakma képviselteti magát, a rézművestől, az űrhajósig.

Köztük is fokozott figyelem övezi az autós képzések standját, ahol ilyenkor afféle élő kiállítás, szakmai showműsor zajlik. Méghozzá a helyi iskolák mellett számos uniós tagország hasonló profilú oktatási intézményeinek bevonásával, hogy azután a nemzetközi kavalkádból alkalmilag összeálló négy-négyfős csapatok látványosabbnál-látványosabb feladatok megoldásában a közönség előtt versengjenek egymással.

E seregszemle részesei lehettek immár negyedik alkalommal a túrkevei Ványai Ambrus szakközépiskola kiválasztottjai – tájékoztatta az alma mater nemzetközi kapcsolatainak felelőse az MTI-t. Torda József szerint diákjaik ezúttal is elkápráztatták a szervezőket. Legyen szó karosszérialakatos feladatról, személy, vagy teherautó szereléséről, illetve festő-fényező munkáról, a Ványai fiataljain egyszerűen nem lehetett kifogni.

Ráadásul csapatemberként is jelesre vizsgáztak, hiszen valamennyi kihívásnak a vendéglátó nemzet versenyzőivel közösen kellett megfelelniük. A négynapos rendezvényen nem ritkán tömegek gyűltek a magyar fiúk köré, akik nem csupán intézményüket és városukat, de Jász-Nagykun-Szolnok megyét és Magyarországot is egyedüli indulóként képviselték a versenyen. Méghozzá nem is akármilyen sikerrel.

Bizonyság erre, hogy bár az utóbbi években éppen a ványais diákok hegemóniája miatt nem hirdettek győztest e megmérettetéseken, e gyakorlatot most mégis megváltoztatta a házigazda francia gépjárműszövetség. Egyebek között a túrkevei csapatot erősítő Tábori Dániel kedvéért, aki a legjobbaknak járó elismerést és tárgyjutalmat is átvehette az eredményhirdetéskor. Az Alpok hófödte bérceit és egy, a csúcsok felett vitorlázó szirti sast ábrázoló alkotását alig néhány óra alatt, álmélkodó látogatók gyűrűjében, igazi mestereket meghazudtoló szakértelemmel festette fel egy kiszuperált autóroncs e célból közszemlére tett sárvédőjére - mondta Torda József.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását