2024. június 17. - Laura, Alida

Nő az MSZP élén?

Megválasztása esetén Lendvai Ildikó az MSZP hatodik elnöke lesz, egyben az első nő, aki betölti ezt a posztot.
2009. április 5. vasárnap 08:23 - HírExtra
Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök múlt szombaton jelentette be, hogy lemond az MSZP elnöki posztjáról is, egy héttel azután, hogy a szocialisták tisztújító kongresszusán új kormány alakítását javasolta új miniszterelnök vezetésével. Akkor nevezte meg az április 5-i dátumot a következő kongresszus időpontjául, amely eredetileg csak az új miniszterelnök-jelölt személyét hagyta volna jóvá.

"Tévedtem erőnket, lehetőségeinket illetően, fontos pillanatban adós maradtam a világos beszéddel, szavahihetőségem ennek következtében jelentősen sérült" - mondta kongresszusi beszédében Gyurcsány Ferenc, aki arról is szólt: azt hallja, hogy a változásokhoz szükséges összefogásnak, az azt igénylő stabil kormánytöbbségnek és az ellenzék józan magatartásának ő maga az akadálya. Mint mondta: szerinte folytatni kell a reformpolitikát, s ha ő a változások akadálya, akkor ezt megszünteti.

Gyurcsány Ferenc saját sorsát illetően kijelentette: "nem kívánok elmenni, nem kívánom feladni a küzdelmet". Akkor még úgy fogalmazott: "politikus lettem és az is maradok". "Vezetni szeretném a szocialista pártot" - közölte a március 21-i kongresszuson, ahol 85 százalékos támogatottsággal választották újra a pártelnöki poszton. (A vasárnapi kongresszuson ugyanazok lesznek a küldöttek, akik a március 21-ein, így várhatóan azok választanak új pártelnököt, akik Gyurcsány Ferencet két hete megerősítették a posztján.)
Már a két héttel ezelőtti kongresszust követő első napokban kiderült, hogy az MSZP delegációja valójában csak az SZDSZ-szel tud érdemben egyeztetni az új miniszterelnök-jelöltről. Az MSZP Glatz Ferenc akadémikust, Surányi György volt jegybank elnököt és Vértes Andrást, a GKI elnökét javasolta a posztra. Miután Surányi György, akit az SZDSZ is elfogadott volna, nem vállalta a jelölést, majdnem húsz lehetséges vagy vélt jelölt neve jelent meg a sajtóban.

Az MSZP és az SZDSZ delegációja szinte minden nap tárgyalt, de nem tudtak megállapodni. Hat nappal Gyurcsány Ferenc bejelentése után az SZDSZ végül azt a Bokrost Lajost ajánlotta a szocialisták figyelmébe, akit elsőként Dávid Ibolya, az MDF elnöke javasolt miniszterelnöknek.

Aznap este Suchman Tamás kormánymegbízott arról nyilatkozott, Gyurcsány Ferencnek a pártelnöki posztról is le kellene mondania.

Múlt szombaton maratoni tanácskozást tartott az MSZP a kialakult helyzetről. Az elnökség és a megyei elnökök is egyeztettek. Az ülésről kiszivárgott hírek szerint Gráf József neve is felvetődött lehetséges miniszterelnök-jelöltként, de az agrárminiszterhez - aki nem volt Budapesten - nem érkezett ilyen felkérés. Utólag kiderült, a kiszivárgott hírek miatt az elnökségi tagok vállalták, hogy bemutatják telefonforgalmukat.

Nyakó István kora délutáni sajtótájékoztatóján még azt mondta: az elnökség szerint nem aktuális Gyurcsány Ferencnek az az ülésen elhangzott felvetése, miszerint ha a pártból jön az új miniszterelnök, akkor egyben ő legyen a párt elnöke is. Több sajtóhír szerint közben az a megállapodás született, hogy Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési minisztert javasolja kormányfő-jelöltnek az MSZP.

Gyurcsány Ferenc este hat órakor, az ülésről távozóban ezt még nem erősítette meg, de bejelentette: lemondott a pártelnöki posztról, így az április 5-i kongresszuson az MSZP élére is új vezetőt kell választani.

Sajtóhírek szerint Gyurcsány Ferencet az MSZP megyei elnökei mondatták le múlt szombaton, de a politikusok ezt közleményben cáfolták. Információk szerint a megyei elnökök végig azt akarták, hogy a kialakult helyzetben csak egy elnökjelöltje legyen az MSZP-nek az április 5-i kongresszusra, ennek jelölésében viszont meghatározó legyen a szavuk.

Szintén sajtóhírek azt valószínűsítették, hogy a pártelnöki poszt Szekeres Imre elnökhelyettes és Kiss Péter alelnök között dől majd el.

A keddi egyeztetésen, amelyen az elnökség és a megyei elnökök is részt vettek, Gyurcsány Ferenc Vitányi Ivánt is megnevezte, mint lehetséges pártelnököt, de felvetődött Lendvai Ildikó frakcióvezető neve is. A megyei vezetők közleményükben azt írták: "a személyes érdekeknél és véleményeknél fontosabb a párttagok jogos elvárása, és a baloldali emberek közös érdeke, hogy minél hamarabb közös bizalmat élvező, erős vezetése legyen az MSZP-nek".

A héten szinte minden megyében egyeztettek a kialakult helyzetről. Az MTI csütörtökön 17 megye állásfoglalása alapján azt írta: a pártelnöki posztra alapvetően Lendvai Ildikó frakcióvezetőt, Kiss Péter alelnököt és Szekeres Imre elnökhelyettest tartják elképzelhetőnek, de kapott jelölést Mesterházy Attila alelnök is.

Csütörtökön kiderült, Lendvai Ildikó maradt az egyetlen jelölt, miután a megyei küldöttcsoport-vezetők értekezletén a többiek visszaléptek.

Lendvai Ildikó bejelentette: azzal a feltétellel vállalja a jelölést, hogy megerősödik a vezetésben kialakuló együttműködés. Ennek megfelelően a kongresszus létrehozná és a következő tisztújításig működtetné a párt háromfős ügyvezetését, amelynek rajta kívül Kiss Péter és Szekeres Imre lenne a tagja. Megállapodtak abban is, hogy Gyurcsány Ferenc a Táncsics Alapítvány vezetője lesz.

Simon Gábor, a kongresszust összehívó választmány elnöke pénteken már jelezte, hogy az európai parlamenti választás után újra kongresszust vagy párttanácskozást tarthat az MSZP, ennek napirendjén azonban nem szerepel majd a tisztújítás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását