2024. június 12. - Villő

Őket tüntették ki

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke március 15-e alkalmából állami kitüntetéseket adott át pénteken az MTA székházában.
2009. március 13. péntek 15:48 - HírExtra
Pálinkás József beszédében kiemelte, hogy az 1848-ban alakult felelős magyar kormánynak több akadémikus tagja is volt, így Deák Ferenc, Eötvös József, Mészáros Lázár és Szemere Bertalan. Tiszteletbeli tagja volt az Akadémiának a tudós társaság alapítója, Széchenyi István is.

Az MTA elnöke az ünnep kapcsán kitért arra, hogy a mai magyar társadalomnak ugyanazzal a bizalommal, hittel, elhatározással kell a jövőbe tekintenie, amely 1848-ban jellemezte az ifjakat, s kevésbé fiatalokat, amely erőt adott a magyar társadalomnak a nagy történelmi tettek véghezviteléhez.

"Csak ilyen hittel és elszánással vezethetjük ki Magyarországot a mai kicsit szomorkás állapotából, hogy vidámabb, szebb, bizakodóbb országgá tegyük. Lehet, hogy ma kevésbé látványos tetteket kell végrehajtanunk, kevésbé látványos módon kell hozzájárulnunk a közösség jólétéhez. Mindent meg kell azonban egyénileg tennünk, s az egyéni tettek közösségi cselekvéssé állnak össze" - hangsúlyozta Pálinkás József.
Az MTA elnöke előterjesztésére a Magyar Köztársaság elnöke 13 személyt tüntetett ki.
A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át Buday László, a Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Pathobiokémiai Intézet egyetemi tanára a tirozin kinázokkal működő jelátviteli pályák vizsgálata terén elért kutatási eredményeiért, valamint a felsőoktatásban vállalt szerepéért.

Ugyancsak a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét adományozták É. Kiss Katalinnak, az MTA Nyelvtudományi Intézete tudományos tanácsadójának, az MTA levelező tagjának az egyetemes emberi nyelvre vonatkozó tudás gazdagításában elért eredményeiért, valamint a mondattan elméletének fejlesztésében és a magyar nyelv szerkezetének leírásában nemzetközileg is kiemelkedő teljesítményt nyújtó kutatásaiért.
A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével ismerték el Knoll Imrét, a Szent István Egyetem professor emeritusát, az MTA doktorát a kelet-közép-európai térségben Magyarország "logisztikai központtá" történő alakulásában játszott kiemelkedő szerepéért, a logisztika tudományában elért hazai és nemzetközi eredményeiért.
A Magyar Köztársaság i Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át Dávid Ferenc, az MTA Művészettörténeti Kutatóintézet tudományos főmunkatársa a hazai építészettörténeti kutatás, az elméleti és gyakorlati műemlékvédelem területén kifejtett kiemelkedő munkásságáért, valamint Sopron és az egész ország számos műemlékének helyreállításáért.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el Péteri Zoltánt, az MTA Jogtudományi Intézetének tudományos tanácsadóját az összehasonlító jog területén kifejtett iskolateremtő tevékenységéért, valamint évtizedeken át kiemelkedő színvonalon végzett hazai és nemzetközi tudományos munkásságáért.

A pénteki ünnepségen négyen vehették át Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjét, s négyen a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztjét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását