2024. június 1. - Tünde

Az MDF ismét kisegítette a közgyűlést

Többnyire érdemi vita nélkül, az MDF által biztosított szavazatok segítségével fogadta el a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön a Fidesz-KDNP kivonulása után tárgyalt több tucatnyi előterjesztést.
2009. február 26. csütörtök 21:20 - HírExtra
Az MDF-esek csak olyan javaslatot nem támogattak, amelyik vagyoneladásról szólt. Emiatt a közgyűlés elutasította Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes azon javaslatát, hogy forgalomképessé és ezáltal eladhatóvá minősítsenek néhány olyan ingatlant, amelyben korábban gyermekotthon működött.

A leghosszabb vitát a Margitsziget fejlesztéséről szóló stratégiai döntésekkel összefüggésben folytatták. Alapvetően mindenki egyetértett azzal a Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes által jegyzett javaslattal, hogy a Margitszigeten értékmegőrzésre van szükség. Ennek jegyében a szigeten csak olyan funkció maradhat, ami erősíti annak közparki, rekreációs jellegét.

A sziget fejlesztésében elsőbbsége lesz a gyalogosközlekedésnek és bővítik az illemhelyek számát is. A környezeti terhelést oly módon csökkentik, hogy a jövőben évente csak három nagyrendezvényt tarthatnak a szigeten, ahol tavaly több mint 20 volt. Létrehoznak egy gondnokságot is, ezt egyébként már több önkormányzati ciklussal korábban is felvetették.

Több európai uniós támogatással megvalósuló beruházást is támogatott a közgyűlés. Így önrészt biztosítottak ahhoz, hogy a dél-budapesti régióban rendezhessék a csapadékvíz-elvezetési gondokat. Hozzájárultak az Örs vezér teret és a XVII. kerületi városközpontot összekötő 7 kilométeres buszfolyosó EU-támogatási szerződéséhez, így jövő év októberére elkészülhet a beruházás. A napirend tárgyalására visszatért a terembe Riz Levente, a XVII. kerület fideszes polgármestere is.

A közgyűlés nem helyezte helyi védettség alá a VII. kerületi Nagydiófa utca 8. szám alatti épületet, amely a régi pesti zsidónegyedben van. A világörökség részét képező Andrássy út tágabb környezetében lévő, 1886-ban épült ház egy 2005-ös kulturális minisztériumi rendelet alapján műemléki védettség alatt van.

A közgyűlés döntött a környezetvédelmi alap összegének 10 millióról 30 millió forintra emeléséről, a gyermekvédelmi intézmények térítési díjának 7,1 százalékos emeléséről és pontosította a lakásrezsi támogatásról szóló rendeletét is. E szerint díjkompenzációra egy lakásban csak egy személy jogosult, aki vagy távfűtési támogatást, vagy víz-csatorna és szemétszállítási díjtámogatást kaphat. Több kisebb ellátóhely megszüntetésével egyidejűleg a közgyűlés hozzájárult ahhoz, hogy Fővárosi Gyermekfogászati Központ működjön a Rottenbiller utcában.

Többszöri kezdeményezésre a közgyűlés végül is egy helyszíni javaslat alapján hozzájárult annak a szerződésnek a megkötéséhez, ami alapján felerészben EU-forrásból, összesen 6,7 milliárd forintból megvalósulhat a Tétényi úti kórház rekonstrukciójának második üteme. Hock Zoltán (MDF) hangsúlyozta, ezúttal kivételt tettek, a jövőben azonban nem járulnak ahhoz hozzá, hogy ilyen terjedelmes anyagok helyszíni kiosztással a közgyűlés elé kerüljenek.

Az MDF-frakció még az ülés elején teljes közgyűlési támogatást kapott ahhoz, hogy négy bizottságban kicserélje külsős tagjait. Az MTI információi szerint a menesztettek azokat, akik Almássy Kornél volt MDF-s, jelenleg független országgyűlési képviselő irányzatához tartoztak.

Több mint egy tucat Fidesz-KDNP interpellációt elfogadottnak nyilvánított a közgyűlés, mivel azok benyújtói nem voltak jelen, illetve mert írásban már választ kaptak. Három témáról nem döntött a közgyűlés, mivel az MDF-esek eltávoztak, s így határozatképtelenné vált az ülés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását