2024. június 1. - Tünde

Bezár az opera

A gazdasági válság miatt 67 éves működés után bezárta kapuit az amerikai Connecticut szövetségi állam operája Hartfordban. Az Egyesült Államok több neves operaháza is súlyos anyagi gondokkal küzd.
2009. február 14. szombat 08:17 - Hírextra
Az adományok és jótékonysági támogatások fogyatkozása, valamint a gyenge bevételek miatt az állami opera csődbe ment, az intézmény pénzügyileg ellehetetlenült - közölte Brooks Joslin igazgatósági elnök, aki szerint nem egyszerűen szomorú, hanem szégyenteljes, hogy a gazdaság miatt ilyen lépésre kényszerültek.

Mint elmondta, a novemberben színre vitt Don Giovannit, Mozart operáját a vártnál sokkal kevesebben nézték meg. Az opera bezárta irodáját, elbocsátotta az ott dolgozó személyzetet és értesítette a közönséget, hogy a tervezett tavaszi produkciókra - Az ezredes lánya című márciusi Donizetti-, valamint a Bohémélet című májusi Puccini-darabra - előzetesen eladott jegyek árát nem tudják visszafizetni.

Az Egyesült Államokban a zenekarok, valamint a balett- és operatársulatok súlyos pénzügyi gondokkal küzdenek. A Los Angeles-i Opera 17 alkalmazottját bocsátotta el, csökkentette a fizetéseket és kevesebb darabot állít színre. A Miami Városi Balett nyolc táncosától vált meg. A Baltimore-i Opera csődöt jelentett. Az Egyesült Államok vezető operája, a New York-i Metropolitan a héten jelentette be, hogy néggyel csökkenti a produkciók számát a 2009-2010-es évadban és csökkentette az alkalmazottak fizetését. A New York-i Opera Zenekar lemondta a mostani idényre tervezett két további előadását a recesszió miatt.

Az Amerikaiak a Művészetekért elnevezésű non-profit szervezet becslése szerint 2009-ben tízezer művészeti csoport és szervezet szűnhet meg az Egyesült Államokban a gazdasági nehézségek következtében.
Forrás: kulturpart
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását