2024. június 10. - Margit, Gréta

Szép nagy szemek, csak bele ne haljon

Dél-Koreában évek óta árusítanak a szemet optikailag nagyító kontaktlencsét. A "nagyszemlencse" ellen azonban a szemészek erősen tiltakoznak.
2008. december 11. csütörtök 08:11 - Hírextra
Az ázsiai szépségideál: hófehér bőr, hatalmas szempillák és az óriási csodálkozó, fényes szemek. Így aztán a távol-keleti kereskedelemben se szeri, se száma a nálunk is jól ismert nagy nemzetközi kozmetikai cégek bőrfehéritő krémjeinek, tusfürdőinek és műszempilláinak. Újabban már a nagy csillogó szemeknek sincs akadálya. A nagyszem-kontaktlencsétől a szem nem lesz nagyobb, csak nagynak tűni. A lencséket eredetileg dél-koreai hírességek kezdték el hordani, de hamarosan számos követőjük akadt.

Nem másról van szó, mint olyan színezett kontaktlencsékről, amelyekre különösen széles szívárványhártyát festettek. Ennek eredeményeként hordójának valóban különösen szépnek tűnnek a szemei, miközben arca látszólag vékonyabbá és bájosabbá válik. Azaz a japán animék szereplőire kezd hasonlítani. Eddig csak a kelet-ázsiai, azaz a koreai, kínai és japán tinédzserek között volt divatos a lencse, de az utóbbi időben már a kontinens délkeleti részében, például Szingapúrban, Malajziában és Thaiföldön is hódít.

A lencsék azonban igencsak veszélyesek lehetnek - hívták fel a figyelmet thai szemorvosok. A 40-60 amerikai dollárért interneten megvásárolható szemszépítő eszközök nem alkalmazkodnak ugyanis a szemgolyó alakjához, ez sérülésekhez vezethet. A festékanyag pedig irritálhatja a szaruhártyát. Nem megfelelő higiénia - például, ha a fiatalok egymás között cserélgetik a lecséket - esetén fertőzést közvetíthetnek. Egyes szakemberek véleménye szerint különlegesen súlyos esetben napok alatt akár meg is vakulhat az, aki nem megfelelő minőségű vagy szennyezett lencsét helyez fel a szemére.

Az új divatot kedvelő fiatalok védelme érdekében a thai egészségügyi hatóságok szabályozni kívánják a kozmetikai célú kontaktlencsék forgalmazását jól tudván, hogy betiltásuk lehetetlen. Többek között minőségi előírásokat, részletes használati utasításokat és megfelelő forgalombahozatali szabályokat terveznek bevezetni.

Úgy tűnik, Dél-Korea a speciális kontaktlencsék országa. Nemrég került napvilágra ugyanis, hogy ottani csalók olyan játékkártyákat készítettek, amelyek titkos jelöléseit csak különleges kontaktlencsével lehet észrevenni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását