Nem fájós disznóvágás
Bár hamarosan Romániában is elkezdődik a karácsony előtti, házi disznóvágások időszaka, továbbra is teljes a bizonytalanság: kell-e érzéstelenítés vagy még nem - a disznónak.
2008. december 4. csütörtök 15:37 - Hírextra
A kolozsvári Krónika című lap összeállítása szerint a gazdákat már tavaly értesítették arról, hogy az európai uniós előírásoknak megfelelően el kell kábítani a sertést, mielőtt leszúrják, a szakemberek szerint azonban nehéz megváltoztatni a hagyományos disznóvágási szokásokat.
Dacian Ciolos mezőgazdasági miniszter a napokban úgy nyilatkozott, hogy Románia hároméves haladékot kapott az állatok érzéstelenítéses levágásának bevezetésére, az Európai Bizottság illetékesei azonban ezt cáfolták.
A Maros Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság a napokban felkészítőt tartott szoknak a mészárosoknak, bölléreknek, akik eddig is disznóvágással foglalkoztak, és ezután is ezt a mesterséget szeretnék űzni. "Tudjuk jól, hogy létezik egy uniós normarendszer ezzel kapcsolatban, amely előírja, hogy a levágandó állatot el kell kábítani, akár vágóhidakon, akár magánháznál vágják le őket. Viszont a brüsszeli szakértők belátták, hogy ezt nem lehet egy év leforgása alatt általánosítani a magángazdaságokban. Idén biztosan nem fogunk büntetni, amiért valaki hagyományos módon vágja le az állatot" - mondta el a Krónikának Péter Jenő, az igazgatóság munkatársa.
A marosvásárhelyi tanfolyamon jelen levő mészárosok egyáltalán nem zárkóztak el attól, hogy beszerezzék azokat az érzéstelenítő pisztolyokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a gazdák betartsák az uniós normákat. Egy ilyen eszköz körülbelül 150 euróba - 38 ezer forintba - kerül.
Romániában megközelítőleg 2 millió háztartásban hizlalnak sertéseket.
Forrás: MTI