2024. június 1. - Tünde

Ingyenesen kapnak méhnyakrák elleni oltást

Öt éven keresztül minden 13 éves hódmezővásárhelyi lány ingyenesen megkaphatja a méhnyakrák elleni védőoltást; az első esztendőben az érintettek több mint 90 százaléka él is a lehetőséggel - közölte Kallai Árpád, az Erzsébet Kórház és Rendelőintézet főiga
2008. december 4. csütörtök 10:47 - Hírextra
Az idén tavasszal elindult Egészséges Vásárhely Program keretében az önkormányzat öt esztendőn keresztül ingyenesen biztosítja a méhnyakrák-megbetegedések 70 százalékát okozó HPV-fertőzés elleni védőoltást - mondta a szakember a kezdeményezésről tartott sajtótájékoztatón.

Az oltássorozat - a védettség eléréséhez összesen három oltásra van szükség - december elején záruló első körében a korosztályhoz tartozó 261 vásárhelyi lány szülei közül 237-en igényelték gyermekük számára a vakcina beadását. Az ő esetükben az önkormányzat teljes egészében átvállalja az oltássorozat 90 ezer forintos költségét - tudatta a főigazgató.

Kallai Árpád elmondta, hogy Magyarországon mintegy 1000-1200 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak évente, a betegek közül több mint 400 nő bele is hal a súlyos kórba. Ez a szám különösen annak fényében magas, hogy a méhnyakrák ma már viszonylag hatékonyan kezelhető, ha idejében felfedezik - hangsúlyozta.

Zsigmond H. Krisztina, a vakcinát forgalmazó GSK gyógyszergyár munkatársa az MTI kérdésére elmondta, hogy jelenleg 25 település önkormányzata vesz részt aktívan a méhnyakrák elleni oltási programban, így az idén mintegy 1200 lány kaphat ingyenesen védőoltást. Az elsődleges célcsoportot azok alkotják, akik még nem élnek aktív szexuális életet.

A Hódmezővásárhelyen elért 90 százalék fölötti oltási arány az országban a legmagasabb, ez annak is köszönhető, hogy az önkormányzat a teljes oltássorozat költségét állja - közölte. Az oltássorozaton való részvétel aránya annál alacsonyabb, minél nagyobb önrészt kell a szülőknek vállalniuk - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását