2024. június 13. - Antal, Anett

20 éve kezdődött a rendszerváltás

Húsz éve annak, hogy a szovjet érdekszférába tartozó közép- és kelet-európai országokban többéves érlelődés, bomlás után visszafordíthatatlan változások indultak meg. Átalakultak a térség szocialista államainak gazdasági, társadalmi és politikai viszonyai
2008. október 30. csütörtök 10:22 - Hírextra


ALBÁNIA: AZ UTOLSÓ BÁSTYA

1988. november 21. - A mezőgazdasági szövetkezetek kongresszusán Ramiz Alia albán államfő kijelentette, hogy a koszovói autonómia korlátozására irányuló törekvések a szerbiai problémák megoldása kapcsán és az úgynevezett albán irredentizmus elleni küzdelem ürügyén vetődnek fel. Közölte: "Az ilyen akciók nem szolgálják sem Jugoszlávia stabilitását, sem a Balkán békéjét és biztonságát, sem pedig azokat az erőfeszítéseket, amelyek az európai államok közötti bizalom és biztonság megszilárdítása érdekében történnek."

1988. november 25. - Magyarország és az Albán Szocialista Népköztársaság kormánya megállapodott abban, hogy a két ország diplomáciai képviseletének vezetését ideiglenes ügyvivői szintről nagyköveti rangra emeli.

1988. november 25. - A szovjet-albán viszony rendezését szorgalmazta kommentárjában a Pravda. Az SZKP KB vezető orgánuma november 29-e, Albánia nemzeti ünnepe alkalmából hangsúlyozta: a Szovjetunió a teljes egyenlőség, a szuverenitás, a függetlenség tiszteletben tartása alapján következetesen törekszik kapcsolatai normalizálására az Albán Szocialista Népköztársasággal. A szovjet pártlap "természetellenesnek" nevezte a 60-as években a szovjet-albán viszonyban kialakult helyzetet, az államközi kapcsolatok hiányát.

BULGÁRIA: ÁTALAKÍTÁS FELÜLRŐL


1988. november 12. - A bolgár hatóságok az 1988 januárjában alakult Emberi Jogok Védelmének Csoportja nevű nem hivatalos szervezet újabb két aktivistáját utasították ki Bulgáriából, miután a csoport két másik tagját előző hónapban száműzték az országból. A bolgár emberi jogi szervezet a bolgár alkotmány 52. cikkelye alapján hivatalosan kérvényezte bejegyzését (ez lehetővé teszi, hogy az állampolgárok politikai, szakmai, kulturális, vallási, tudományos, művészi vagy egyéb - nem gazdasági - célból önálló szervezetet hozzanak létre), de kérésükre nem kaptak hivatalos választ.

1988. november 15. - Bulgáriában a lakosok egyes rétegeinél (süketek, vakok, a betegség vagy meddőség miatt gyermektelen házaspárok esetében) megszüntették az "agglegényadó" néven ismert gyermektelenségi adó kötelezettségét. Az adónemet a házasságkötés után három esztendeig nem kellett fizetni, de utána - az életkor előrehaladásától függően - 5 százaléktól 15 százalékig is emelkedhetett.

1988. november 25. - Georgi Atanaszov miniszterelnök részvételével tanácskozást tartottak a bolgár gazdasági és kereskedelmi szervezetek, egyesülések vezetői a lakosság élelmezési és egyéb cikkekkel való ellátásának megjavításáról.

CSEHSZLOVÁKIA: BÁRSONYOS FORRADALOM

1988. november 4. - A csehszlovák kormány meggyorsítja a bős-nagymarosi vízmű csehszlovákiai szakaszának építését - jelentette be Prágában a szövetségi kormány szóvivője, emlékeztetve az ilyen irányú, két évvel azelőtt elhangzott magyar kérésre.

1988. november 5. - Alapító dokumentumot tett közzé az ellenzékiek által szervezett Csehszlovák Helsinki Bizottság. Az aláírók - köztük Václav Havel, Ladislav List, Jíri Hájek, Radim Palous és Václav Maly katolikus pap - leszögezték, hogy alapvető feladatuknak tekintik "a térségben bekövetkezett fejleményekre vonatkozó információk terjesztését".

1988. november 8. - Ladislav Adamec kormányfő a parlamentben beterjesztette kormányának programját. Eszerint 1990. január 1-jétől teljes körben be kell vezetni az új gazdasági mechanizmust és alapvetően meg kell változtatni a politikai légkört. Adamec a gazdasági gondokkal foglalkozva kifejtette: két-három évre van szükség, hogy a reformok révén javíthassák a belpiaci helyzetet. A pangás leküzdésének eszközeiként a hatékonyabb vállalatirányítást, a termelés racionalizálását, a radikális szerkezetváltást, a vállalkozás ösztönzését jelölte meg. A reformok jogi előkészítéseként több törvényt is elfogadott a csehszlovák szövetségi gyűlés, egyebek között a vegyes vállalatokról, amelyek révén nagyobb lehetőség nyílik arra, hogy a külföldi tőkét bevonják a gazdaság fellendítésébe.

1988. november 9. - Jan Pjescak főügyész parlamenti beszámolójában kijelentette: az ellenzék "illegális párhuzamos társadalmi struktúrákat épít ki" az országban. Az ellenzéket "bizonyos külföldi körök megpróbálják radikalizálni, és arra bíztatják, hogy a nyilvánosság előtt tűzzenek össze a rendfenntartó erőkkel".

1988. november 10. - 13 közismert másként gondolkodót vett őrizetbe a csehszlovák rendőrség, hogy lehetetlenné tegyék a Prágába tervezett független nemzetközi szimpózium megtartását.

1988. november 11. - A szervezők - köztük Václav Havel - letartóztatásával a hatóságok meghiúsították a "Csehszlovákia és a nemzetközi események 1918-tól 1988-ig" című nemzetközi tanácskozást, amelyet a Charta,77, a Független Békeszövetség, a Jazz Szekció, a Demokratikus Kezdeményezés és a Csehszlovák-Amerikai Baráti Társaság hívott össze. A hatóságok felhívásban tájékoztatták a külföldi résztvevőket arról, hogy a szimpózium illegális, és hogy a részvételt a Csehszlovák Szocialista Köztársaság elleni ellenséges megnyilvánulásnak tekintik.

1988. november 12-25. - Alexander Dubcek, a Csehszlovák Kommunista Párt KB volt első titkára, az 1968-as "prágai tavasz" vezetője magánjellegű látogatást tett Olaszországban, s magánkihallgatáson fogadta őt II. János Pál pápa is. Dubceket, aki a pártból történt kizárása (1970) óta először utazhatott külföldre, Bolognában díszdoktorrá avatták. Dubcek itt elmondott beszédében hangoztatta: a mozgalom, amelynek húsz évvel azelőtt az élén állt, arra tett kísérletet, hogy a szocializmust és a demokráciát új módon kapcsolja össze, s "a külső beavatkozás nélkül sikeres lett volna". Kiállt Gorbacsov reformjai mellett, amelyek - mint mondta - egész Európát érintik, ezért minden felelős politikai erőnek keleten és nyugaton egyaránt segítenie kell azokat.

1988. november 15. - A belpiaci ellátás zavarai miatt új kereskedelmi és vámszabályozást vezettek be Csehszlovákiában: a külföldiek által kivihető áruk értékhatára 1000 koronáról 500 koronára változott, s bővült a kiviteli engedélyhez kötött, valamint a kiviteli tilalom alá eső áruk köre, a vámhivatal engedélyéhez kötött áruk kiviteléhez az áruérték 100 százalékának megfelelő illetéket kellett fizetni. A Csehszlovákiába vámmentesen bevihető áruk értékhatárát 300 koronáról 500 koronára emelték. A rendelkezések következtében diplomáciai jegyzékváltás zajlott le Lengyelországgal.

1988. november 26. - Milos Jakes, a CSKP KB főtitkára a Jomiuri Simbun és az Aszahi Simbun című japán lapoknak adott interjújában arról beszélt, hogy mindenekelőtt a régi adminisztratív bürokratikus irányítás képviselői ellenzik a reformokat, a lakosság döntő többsége azonban támogatja az átalakítást. Utalt arra, hogy a szerkezeti változtatások során a veszteséges vállalatokat fel kell számolni, de átképzéssel, a szolgáltatásokba való átirányítással elkerülhető a munkanélküliség. A főtitkár azzal vádolta az ellenzéket, hogy a nyugtalanság kiváltásában és a politikai destabilizálásban látnak esélyt, nem érdekük az ország felvirágoztatása.
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását