2024. június 6. - Norbert, Cintia

Sokat költ a kormány a dadaizmusra

Be akarják zárni a zürichi Cabaret Voltaire-t, amelyet Tristan Tzara és Hugo Ball hozott létre 92 évvel ezelőtt.
2008. október 12. vasárnap 09:12 - Hírextra
A jobboldali SVP-UDC párt referendumot javasol az állami szubvenciók megszüntetésére. A kormány ugyanis több mint 200 ezer euróval (több mint 50 millió forint) támogatja évente a dadaizmus bölcsőjének számító mitikus helyet, amelyet 18 ezer turista látogat. Adrian Notz, a társigazgató ebből a nagyfokú érdeklődésből azt a következtetést vonja le, hogy "a dadaizmus él és nagyszerű egészségnek örvend".

A bezárást sürgetők viszont sok negatívomat sorolnak fel a hely rovására. Többek között egy kiállítást, amelynek tárgyai a német Vörös Hadsereg Frakció (RAF) némely terroristájának arcképével díszített ingek voltak, egy "vad graffiti"-kiállítást, Marilyn Manson képeinek bemutatását, valamint a svájci bankok és középületek humoros internetes árverését. A párt "kontraproduktívnak" tartja a dadaista kezdeményezések finanszírozását, mivel ezek úgymond nem tartják tiszteletben az etikai és intézményes normákat - írta az El País című spanyol napilap.

A Cabaret Voltaire 1916-ban nyitotta meg kapuit, 1920-ig működött, ekkor azonban a román származású Tzara áttette székhelyét Párizsba. 2004-ben nyitott ki újra egy köz- és magántámogatókból álló egyesület segítségével. Kiállításokat, koncerteket rendeznek benne, van egy könyvesboltja, egy bárja és egy kis üzlete, ahol dadaista emléktárgyakat árusítanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását