Dinnyenap Ópusztaszeren
A dinnyetermesztés hagyományos módszereivel és eszközeivel, a dinnyecsőszök mindennapjaival és az érett gyümölcs felismerésének fortélyaival ismerkedhetnek meg azok, akik szombaton ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba.
2008. augusztus 7. csütörtök 10:11 - Hírextra
A skanzenben, a szegedi tanya udvarán 11 órakor kezdődő rendezvényen az érdeklődők megtudhatják, milyen sokféleképpen jelent meg a sárga- és a görögdinnye a hagyományos népi kultúrában, és belekóstolhatnak az idei termésbe is - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
Rendeznek dinnyesúlysaccoló-versenyt tíz versenyző részvételével: az lesz a győztes, aki legpontosabban meg tudja becsülni az előtte lévő dinnye súlyát, a legbátrabbak pedig kipróbálhatják, mennyit tudnak megenni fél óra alatt a gyümölcsből. A tanya udvarán sárgadinnyelekvár fő majd, a legkisebbeket pedig kézművesfoglalkozás várja, ahol a dinnyemagfűzést és a dinnyehéjfaragást gyakorolhatják.
A fesztivál egyik legnépszerűbb programja várhatóan az lesz, amikor megtanítják a vendégeket, miként lehet felismerni az érett dinnyét. Hiszen egyetlen más gyümölcs sincs a Kárpát-medencében, amely akkora feladványt jelentene a vásárlóknak, mint a görögdinnye. Minden más "tisztességes" gyümölcs érettségét elárulja a színe, még a sárgadinnye is jelzi (kissé), hogy alkalmas-e már a fogyasztásra, a görögdinnye viszont makacsul "hallgat".
A vásárló persze nem szeretne "tököt" hazacipelni, így mindenki próbálkozik valamivel. Van, aki a kopogtatásra esküszik, van, aki a kocsányt nézi, van, aki a dinnye hasát, színét vagy cukorforradásait vizsgálja. Hogy melyik az üdvözítő módszer, bárki megtudhatja, ha részt vesz a programokon.
Forrás: MTI