2024. június 1. - Tünde

A lóvénk egyre több mindenre kéne

Egy háztartásnak átlagosan havi 1500-2000 forinttal kell többet fizetni a gázért júliustól. Az energiügyi miniszter péntek este jelentette be, hogy átlag 9,9 százalékkal emelkedik a lakossági gáz ára. Az ipari felhasználóknak pedig átlag 7,7 százalékkal k
2008. június 1. vasárnap 07:49 - Hírextra
3 millió 643 ezer 534 forint - idén februárban ennyit fizetettek a gázért egy budai társasház lakói. Pontosabban a többség. "Jelenleg 20-22 család tartozik a társasház felé, 2 és fél millió forintos nagyságrenddel" - mondta Joó Miklós, a társasházkezelő iroda ügyvezetője.

Az adósok száma a jövőben feltehetőleg növekszik. Júliustól ugyanis a legtöbb támogatást kapó családoknak az eddigi 72 helyett 83 forintba kerül egy köbméter gáz. A legkisebb támogatást kapóknak pedig csaknem 109 forinba.

"2002 óta a pénteki volt a 10-dik gázáremelés" - számolta össze a Fidesz.
A párt szerint a kormány hatósági és költségvetési eszközökkel, például a gáz adójának csökkentésével megkímélhette volna a lakosságot az újabb gázáremeléstől.

Az MSZP szerint színjáték, hogy a Fidesz a kormányon akarja elverni a port azért, mert a világpiacon drágul a gáz. Emiatt a drágulás miatt az Energiahivatal a lakosságnak legalább 12 és fél, az ipari fogyasztóknak 8 százalékos emelést tartott volna indokoltnak.

Szöllősi László, a Magyar Energia Hivatal főosztályvezetője a Híradónak azt mondta: "Fel kell készülni arra, hogy az elkövetkezendő hónapokban az energiahordozók és a gáz ára folyamatosan emelkedni fog. Erre oly módon tud felkészülni a lakosság, hogy ha megpróbálja saját fűtési rendszerét korszerűsíteni."

A mostani kisebb emelés miatt októberben akár 20 százalékkal is drágulhat a gáz. Kutas István, az E-ON Földgáz Trade kommunikációs vezetője erről a következőt mondta: "Ha a szükségesnél kisebb mértékű a gázár-emelés, akkor nálunk gáznagykereskedő vállalatnál veszteség keletkezik. Ennek mértéke akár több tízmilliárd forint is lehet. Ezt a veszteséget a fogyasztók később fizetik meg nekünk."

Európában szinte Magyarországon a legolcsóbb a gáz. A környező országokban kétszer annyit kell fizetni érte, mint itthon. Évvégéig azonban mindenképpen érvényesíteni kell a piaci árakat, különben nem valósulhat meg a gázpiac megnyitása, ami pedig uniós követelmény.
Forrás: www.hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását