2024. június 15. - Jolán, Vid

Aki iszik és dohányzik, nagyobb veszélyben van

Kutatások szerint az Alzheimer-kór későbbi kialakulását már évtizedekkel korábbi életmódunk is befolyásolja, ezért a megelőzésre már negyvenes éveinktől tanácsos figyelni. A Mount Sinai Orvosi Központ Alzheimer-centrumának kutatása szerint az időskori elb
2008. április 21. hétfő 10:44 - Hírextra
Dr. Ranjan Duara, a központ igazgatója szerint az Alzheimer-kór kialakulásában szerepet játszó elváltozások már jóval a tünetek előtt jelentkeznek. Akik jobb szellemi tartalékokkal rendelkeznek és szellemi aktivitásukat tovább megőrzik, több ideig képesek ellensúlyozni az agyban már kialakult károsodások hatását. A kutatás szerint az erős dohányosoknál 2,3 évvel, míg a rendszeres alkohol-fogyasztóknál 4,8 évvel korábban jelentkeztek az Alzheimer-kór tünetei.

Mind a dohányzás, mind az alkoholfogyasztás károsíthatja az agysejteket és a sejtek közötti kapcsolatot, és az Alzheimer-kór mellett számos betegség (pl. koszorúér-betegség, agyi keringészavarok) kockázatát növelik. Míg a dohányzás a legkisebb mennyiségben is káros, addig az alkoholfogyasztással kapcsolatban ellentmondásosak az adatok. A mértékletes alkoholfogyasztás például csökkenti a koszorúér-betegség kockázatát, de hogy ez pontosan mennyi italt jelent, nem egyértelmű: egy holland tanulmány szerint napi 3-4 ital még mértékletesnek tekinthető, de Dr. Duara szerint napi 2 italnál több már veszélyes lehet.

Az Alzheimer-kór kialakulása szempontjából fontos tényező a koleszterinszint is, az oaklandi Kaiser Permanente Kutatócsoport eredményei szerint ugyanis túl magas szintje akár másfélszeresére is növelheti a betegség kockázatát. A koleszterin hatásának pontos mechanizmusa még nem ismert, és az sem tisztázott, hogy az LDL-koleszterinnek (az erek elzáródásáért felelős ún. „rossz” koleszterin), vagy a HDL-koleszterinnek („jó” koleszterin) van-e szerepe. Emellett az sem állítható, hogy ez lenne a betegség oka, de mindenképpen fontos előjele a nagyobb kockázatnak.

Az eredmények alapján további kutatások szükségesek, de annyi mindenképpen elmondható, hogy már a középkorúaknak oda kell figyelnie a különböző rizikótényezőkre, szem előtt tartva, hogy „ami jó a szívnek, az jó az agynak is.”
Forrás: vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását