2024. június 2. - Kármen, Anita

Budapest Fringe Fesztivál: díjátadás

Az idei Budapest Fringe Fesztivál legjobb női előadójának járó egyéni díjat Csőke Renáta énekesnő, a legjobb férfi előadóét pedig András Mihály, a Trio Leggiero komolyzenei együttes hegedűse nyerte el. A Budapesti Tavaszi Fesztivál utolsó napjaiban megren
2008. április 9. szerda 21:17 - Hírextra

A harmadik Budapest Fringe Fesztiválon március 28. és 30. között 16 színpadon összesen 2607 fellépő mutatta be könnyű- és komolyzenei, színházi és táncprodukcióját. A programban idén részt vehettek azok a korábbi díjazottak, akiket előzőleg nem értékeltek, és jelen voltak profi együttesek is, amelyek - mivel vállalták az amatőrökkel azonos feltételeket és körülményeket - ugyanolyan elbírálás alá estek.

A szervezők szerint a Fringe nem verseny, de remek "dobbantási lehetőség". Ennek megfelelően a Fringe-díjak és a szakmai különdíjak többsége is fellépési lehetőséget jelent.

A Fringe-díjasok a fesztivált rendező Budapesti Fesztiválközpont Kht. rendezvényeire nyertek meghívást. A jövő évi Budapesti Tavaszi Fesztiválon léphet fel a Capriccio Kamarazenekar, Joó Réka fuvolaművész, a Brass Cirkusz színtársulat, és a CimbaliBand Balkan Projekt világzenei formáció. A Goldberg komolyzenei együttes a 2009-es Kaposvári Tavaszi Fesztiválon vendégszerepel.

A HOPPart Társulat színházi produkcióját és Spala Korinna kortárs tánccsoportját az idei Budapesti Őszi Fesztiválra hívják meg. A Nyár a Lánchídon programsorozat keretében ismét találkozhat a közönség az Utca SzAK színtársulattal, a Woodfish könnyűzenei együttessel, a Láma Dalai együttessel, a Grupo Bahia Samba világzenei formációval, a Dunakeszi Koncertfúvósokkal, a Bácsi Gyurka és Barátai népzenei együttessel és a ZamatŐrök Zenekar gyerekelőadásával.

A szakmai különdíjak közül a Fringe legjobb hangja címet Hajagos Andrea, a Woodfish énekesnője érdemelte ki. Menszátor Héresz Attila kiemelkedő teljesítményéért jutalmul a Fantom Csoporttal a 2008-as Gyulai Őszi Kamaraszínházi Napokon léphet föl.

A Gangaray Táncszínház számára a Kultúrpont Iroda fellépési lehetőséget ajánlott fel a Párizsi Magyar Intézetben. A Canarro dzsesszformáció a 2008-as Kaposvári Festők Városa Fesztiválon, a Yellow Spots és a Suburban Neon pedig a Millenárison mutatkozhat be.

A Hegyhát Színpad színházi társulat lett a Fringe legsikeresebb 24 év alatti együttese, a Ruach világzenei formáció honlapjának elkészítését nyerte meg. A Kingston Cruisersszel hangfelvétel készül, és egyéb technikai segítséget kapnak, például DVD-mesterlemezt vagy sokszorosítható CD-mesterlemezt.

A Hegyhát Színpad a Marczibányi téri Művelődési Központban, a "dav" könnyűzenei együttes a Fonóban, a Tenderfoot Blues Unit dzsesszformáció - az Utca SzAKkal és a ZamatŐrök Zenekarral együtt - a kapolcsi Bűvészetek Völgyében látható viszont.

A Budapest Fringe Fesztivál közönségdíját a Szabadtéri 4akkordos Performansz könnyűzenei együttes nyerte el.

Az angol fringe szó egyik jelentése: valaminek a széle, pereme. A nagy hagyományú Edinburgh-i Fesztiválon 1947-ben adtak először lehetőséget alternatív művészeti utakat képviselők fellépésére a Fringe, azaz peremfesztiválon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását