2024. június 11. - Barnabás

A gyerekekkel szembeni erőszak ellen

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület azon kevés hazai civil szervezet egyike, amelyik megalakulása óta következetesen védi a gyerekek, fiatalok és nők, általában a gyengébb érdekérvényesítő képességű emberek jogait. Ezúttal egy gyermekeket véd
2007. november 15. csütörtök 07:34 - Bencsik Gyula

Felteszem, egyik gyerek sem mesél szívesen, főleg idegenek előtt az otthoni megaláztatásairól, bántalmazásáról vagy akár az édesanyját ért erőszakról. Hogyan képesek úgy feloldani a gyerekeket, hogy megnyíljanak?

Elsősorban az aktív részvételük a cél, nem pedig az, hogy a saját történeteikről beszéljenek; ez inkább akkor következik be, mikor a foglalkozás végén külön-külön odajönnek hozzánk.

Milyen tanácsok adhatók azoknak a gyerekeknek, akik otthon gyakran élnek át abúzust?

A program alapvető célja eljuttatni oda a gyerekeket, hogy ha kell, bátran kérjenek segítséget. Abból indul ki a project, hogy azok a gyerekek, akik otthon tapasztalnak vagy átélnek bántalmazást, általában nem felnőttől kérnek segítséget, hanem egy kortársuknak mesélik el a gondjaikat, aki viszont ezzel nem mindig tud mit kezdeni. Éppen ezért mi hangsúlyosan végigvesszük, hogy melyek a segítő szervezetek, intézmények vagy felnőttek, akikhez fordulni lehet ilyen esetben, merthogy a bántalmazáskor mindig külső segítségre van szükség.

A prevenciónak ebben a helyzetben is rendkívül fontos a szerepe. Hogyan lehet elejét venni annak, hogy a most bántalmazott gyerekek majdan szülőként ne váljanak maguk is bántalmazóvá?

Iskolai képzések fiatalok számára
 
A NANE Egyesület kortársképző programja eredetileg a Princess Diana Fund támogatásával indult 1999-ben. E program célja az volt, hogy a tizenévesekhez is eljuthasson az a konkrét tudás, amellyel a nők elleni erőszak különféle megnyilvánulásai tudatosabban elkerülhetők és kivédhetők. Közismert tény, hogy a tizenévesek ugyanúgy érintettek a családon és partnerkapcsolaton belüli erőszak szempontjából, mint a felnőttek. Sőt, életkoruknál és anyagi, valamint lakhatási függőségüknél fogva ez a korcsoport fokozottan kiszolgáltatott. A kamaszok életében nemcsak az otthoni szóbeli/érzelmi bántalmazás, verés és szexuális erőszak lehet mindennapos tapasztalat - saját kortárscsoportjukban is megélhetik a partnerkapcsolati erőszakot, a féltékenységet, szexre való kényszerítést és testi erőszakot.
Minden szülő és pedagógus jól tudja, hogy a kamaszokhoz a saját korcsoportjuk által közvetített információk sokkal inkább eljutnak, mint amit a felnőttek mondanak, ezért a programunk keretében tizenéves fiatalokat képeztünk ki, akik közvetlenebbül és hitelesebben tudnak ezekről a témákról beszélgetni egy-egy iskolai osztállyal, mint idegen felnőttekkel. Tapasztalataink szerint a családon és partnerkapcsolatokon belüli erőszak érdekes téma, ami leköti a fiatalok figyelmét, és fontos tudást közvetít számukra.
Forrás: www.nane.hu
A szemléletet kellene megváltoztatni, de borzasztó nehéz egy család egyetlen tagjával együtt dolgozva megváltoztatni az ott kialakult szokásokat. Fontos, hogy a bántalmazott gyerekeknek legyen legalább egy tanújuk, aki visszatükrözi számukra, hogy ami velük történik, az erőszak. Ha ez nem tudatosodik bennük, akkor felnőtt korban könnyen újrajátsszák a korábbi szituációkat, vagyis maguk is bántalmazni fognak.

Megkérdeztünk egy olyan szakembert is, aki a NANE által vezetett programot „megrendelte” az általa vezetett gyerekcsoport számára: ő Hoffmann Kriszta, a tatabányai Utcai Szociális Segítők Egyesületének szakmai vezetője.

Miért veszik igénybe a NANE szolgáltatását?

Szervezetünk 1994 óta foglalkozik kortárs segítők képzésével és foglalkoztatásával. Az eddigi, hagyományos prevencióval kapcsolatos programjaink mellé az utóbbi időben maguk a kortárs segítőink jelezték azt az igényüket, hogy szívesen foglalkoznának behatóbban a témával, mármint a gyerekek elleni erőszakkal kapcsolatos kérdésekkel, mind a családon belüli, mind a partnerkapcsolati vonatkozásaival.

Tatabányán mennyire veszélyeztetettek a fiatalok?

A többi város lakótelepi gyerekeihez hasonlóan az itteniek és rengeteg idejüket töltik az utcán különböző társaságokba verődve. Jórészt ide csapódnak azok a gyerekek is, akiknek a családi háttere közel sem harmonikus, épp ezért keresik boldogulásukat a családon kívül.

Hogyan végzi a munkáját az önök szolgálata?

A munkánk két fronton zajlik. Egyik a megkereső tevékenység, amikor megpróbáljuk felderíteni azokat a fiatalokat, akik nálunk, a játszóházunkban lehetőséget kaphatnak a szabadidejük hasznos eltöltésére, míg a másik magának a hasznos tevékenységnek a kitalálása, vezetése, koordinálása.

Vegyünk egy szélsőséges esetet. Mit tesznek, ha azt tapasztalják, hogy a kallódó fiatal drogozik?

Ilyen esetben segítséget tudunk kérni a városban működő gyermekjóléti központtól, illetve az itteni mentálhigiénés segítő helytől is, ahol felkészült szakemberekkel tudjuk ezt a problémát orvosoltatni.

Fontos, hogy az önökhöz becsábított fiatalok néhány órára hasznosan töltik az idejüket, de este kénytelenek visszatérni abba az otthoni közegbe, ahonnan az utcára menekültek. Tudnak valamit tenni az ottani miliő megváltoztatásáért?

Rendszeresen előfordul úgynevezett közös esetvitel, amikor egyesületünk munkatársai, illetve a családsegítő és a gyermekjóléti központ szakemberei közösen gondozzák a problémás családot. Mi a fiatallal foglalkozunk, míg a többiek elsősorban a szülők, gondviselők felől közelítenek a konfliktushoz. Így az egész család bevonásával végzett közös munka az estek jó részében vezet pozitív eredményre.

A DAPHNE-programot hogyan építik be az eddigi tevékenységükbe?

Kortárs segítőink részt vesznek a NANE munkatársai által vezetett képzésben, aminek hatására a saját közegükben jobban észre tudják majd venni, ha a családon belüli erőszak megnyilvánulásaival találkoznak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását