2024. június 1. - Tünde

Kurtág-est a párizsi Bastille Operában

Kurtág György Kafka-töredékek című művét adta elő nagy sikerrel szerda este a párizsi Bastille Opera auditóriumában Keller András hegedűművész és Maria Husmann operaénekes.
2007. október 11. csütörtök 14:28 - Hírextra

Az est a ProQuartet Kamarazenei Európai Központ A láthatatlanság és a csönd zenéje című programsorozatának része volt. Georges Zeisel, a központ igazgatója a koncert bevezetőjében elmondta: a szoprán hangra és hegedűre komponált Kafka-töredékek a magyar zeneszerző számos rövid művével ellentétben 75 perces gigantikus darab, amely nemcsak a közönséget, de a művészeket is próbára teszi.
A Bastille Opera kamarazenei sorozatába azért is illik Kurtág műve, mert a közönség figyelme, azaz a csend - amely a művet is folyamatosan megszakítja - és annak minősége természetes dramaturgiai helyet kap az előadásban. "Egy abszolút remekműről van szó, amelyet a végtelen variáció és az intenzitás mestere komponált Kafka szövegeinek, leveleinek, illetve naplójának részleteire. Az aforizmaszerű idézetekre írt mű a hegedű és a női hang különleges technikai és érzelmi kiaknázásával teremti meg a kafkai hangulatot" - hangsúlyozta a programigazgató.

A német énekesnő színésznői teljesítményének és a színpad nélküli láthatatlan színházban kidolgozott szcenikai játéknak köszönhetően igazi drámai feszültség született a két művész összehangolt, a pantomimet expresszív kifejezésmódokkal felváltó előadásában. Keller András és Maria Husmann rendszeresen játssza együtt Kurtág darabját, de a magyar hegedűművész szerint a mű mindegyik előadása a darab újraszületése, s az ideális helyzet az, ha a mű egy koncerten valóban újjá is tud születni.

Keller András a koncert után az MTI-nek elmondta: szerencsés esetben az előadás és a közönség között kialakul egyfajta harmónia, és ezen az estén igazi harmónia alakult ki a párizsi hallgatókkal. Szerinte elsősorban a darab hangszeres követelményei rendkívüliek, nagyon nagyok a mű technikai nehézségei. Ezenkívül a kamarazene, az együttjátszás szempontjából is kifejezetten nehéz darabról van szó, de igazán a szellemi mélység az, ami a legkomolyabb követelmény Kurtág esetében - tette hozzá.

A hegedűművész felváltva négy énekesnővel, köztük az ősbemutatón is fellépő Csengery Adrienne-nel szokta előadni a Kafka-töredékeket. Reményei szerint legközelebb 2009-ben az Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztiválon - amelynek művészeti vezetője - hallhatja a magyar közönség a Kafka-töredékeket, akkor ugyanis Kurtág György lesz a nyári rendezvénysorozat vendége.

Keller András legközelebb a Zeneakadémián lép fel, ahol október 19-én a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekart vezényli. A műsorban Beethoven Nagy fúgája, Bartók Divertimento című műve és Schubert VII. C-dúr szimfóniája csendül fel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását