2024. június 9. - Félix

Kiállítás a kultturizmusért

Végtelen utazás - Utak térben és időben címmel turisztikailag vonzó kulturális utakat és azok történelmi jelentőségét mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum legújabb kiállítása, amely pénteken nyílt meg Budapesten.
2007. október 5. péntek 16:06 - Hírextra

A tárlat első részében a kulturális turizmus jegyében összeállított tematikus, régészeti-történeti, egyházi, hagyományőrző, természeti és ipari, útvonalakat mutatjuk be - mondta el Fejes Ildikó, az Európai Unió támogatásával megvalósult program menedzsere.

Hozzátette: összesen kilenc külföldi és magyar régió rejtett kulturális értékeiből kaphat ízelítőt a látogató, az anyagban kevéssé ismert gyűjtemények kincsei is szerepelnek. Így például az ajkai Bányász Múzeum vagy a kislődi Rőthy Mihály Egyháztörténeti Gyűjtemény egy-egy különleges darabja.

A tárlaton, melyet Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára nyitott meg, a látogatók ízelítőt kaphatnak Veszprém, Gödöllő környéke, a Jászság, valamint egy szlovák, három görög és két olasz régió kulturális értékeiből. Fejes Ildikó szerint a kiállított anyag a tematikus bemutatásnak, valamint a kevéssé ismert gyűjtemények felvonultatásának köszönhetően új oldalukról mutatja be a tájegységeket.

A tárlat következő részében ős-, római és középkori utakon "járhatnak" a látogatók. Az anyag az utak szerepét taglalja az őskőkortól a nagy földrajzi felfedezésekig - tette hozzá. A kiállítás régészeti leletek segítségével, néhány példán keresztül mutatja be az őskori ember vándorlását, kereskedelmi kapcsolatait.


Régészeti leletek, műtárgyak, útleírások, térkép- és könyvritkaságok szemléltetik a hittérítés, az egyházszervezés, a keresztes hadjáratok, a zarándoklatok, a tudás, a motívumvándorlás útjait, a kereskedelmi utakat. Kiemelt helyet kap a kiállításon a legnépszerűbb magyar találmány, a 15. századi kocsi, amely a Buda és Bécs közötti országút egyik váltóhelyéről, Kocs községről kapta Európa-szerte elterjedt nevét.

A kiállításon a multimédia-alkalmazások már a modern világ vívmányait, a közlekedés és kapcsolatteremtés új eszközeit villantják fel a látogatók előtt. A tárlatot tapintható tárgyak, illatminták teszik élvezhetővé a vakok és gyengénlátók számára. A múzeum József nádor termeiben december végéig látható kiállítás a HERITOUR (Heritage tour/Kulturális tematikus utak fejlesztése vidéki területeken) projekt keretében, az Európai Unió támogatásával jött létre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását