2024. június 2. - Kármen, Anita

A Siráj Zágrábig repült

A Krétakör Színház Feketeország című darabja akkora sikert aratott az V. Zágrábi Világszínházi Találkozón, hogy a Schilling Árpád vezette társulat Siráj című produkcióját meghívták a horvát fővárosba.
2007. szeptember 21. péntek 15:45 - Hírextra

Disztl Antal, a zágrábi magyar nagykövetség tanácsosa elmondta az MTI-nek, hogy a Feketeországról a szakma és a kritika is elismerően beszélt illetve írt, a nézőközönség pedig az arrafelé ritkán tapasztalható, hosszú, ütemes vastapssal jutalmazta a darabot.

Két előadást is tartottak, a másodikra már SMS-körüzenetekben értesítették egymást az emberek, és ennek nyomán a 350 férőhelyes színházban szinte még a "csilláron is lógtak" a nézők.

A produkció közvetítette gondolatok megértésében komoly segítséget jelentett Krékity Tamás kiemelkedően színvonalas fordítása, amelynek szövegét két kivetítőn olvashatták a darab nézői - tette hozzá a diplomata.

Schilling Árpáddal két vezető horvát napilap is terjedelmes interjút készített. Ezekben a színházcsináló elmondta, hogy 2004-ben mobiltelefon-üzenetekből, WAP-hírekből állították össze a groteszk, szatirikus darabot, amely a kellemetlen, stagnáló magyar politikai helyzetet tükrözi. "Az emberek lelkiállapota sem változott, túlélte a kommunizmus bukását" - tette hozzá.

Mindazonáltal Schilling Árpád az állandó változásban reménykedik, és folyamatosan kísérletezik színházi társaival együtt.

A zágrábi világszínházi találkozót szeptember 10. és 25. között rendezik meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását