2024. június 16. - Jusztin

Egyre nő a Kritikus Tömeg

Minden eddiginél több, mintegy 50 ezer résztvevővel zajlott vasárnap délután a Kritikus Tömeg elnevezésű kerékpáros felvonulás Budapesten a Föld napja alkalmából, és a szervezők újításainak köszönhetően a közlekedési káosz is mérsékeltebb volt, mint vártá
2007. április 23. hétfő 09:48 - Hírextra
Az igazán elszánt városi bringások a Föld napján már reggel 9 órától a kerékpárutak tisztításán szorgoskodtak a Bringaút Egyesület szervezésében, a Kritikus Tömeg felvonulás pedig 16 órakor indult az Újpest rakpart és a Dráva utca sarkától. A résztvevők végiggurultak a Duna-parton, majd a Petőfi hídon át Budára, és az alsó rakpart, az Attila út és az Alagút érintésével a Lánchídon értek vissza Pestre, hogy az Andrássy úton érkezzenek a Városligetbe.

Sokan gördeszkával, görkorcsolyával, tandemen, triciklin, egykerekű cirkuszi járgányon vagy más lábhajtású kerekes csodán tették meg a 14 kilométeres távot. A kerékpáros közlekedés egyik muzikális híve még pianínóját is kicipelte a Lánchíd pesti hídfőjéhez, hogy zenével szórakoztassa a felvonulókat. Volt, aki kiállt a menetből, hogy sütkérezzen egyet a tavaszi napon, vagy meglátogassa a Föld napja alkalmából az Erzsébet térre és a Deák térre kiköltözött környezetvédő szervezetek - többek között a Greenpeace, a Levegő Munkacsoport és az Energia Klub - sátrait.

Az ötödik alkalommal szervezett felvonulás szervezettebb is volt a korábbiaknál: a 350 fős rendezőgárda most először minden gyalogosátkelőnél megállította időnként a kerekeseket, hogy átmehessenek a járókelők, a rendőrök pedig a fontosabb csomópontoknál állították meg a menetet, utat engedve a gépjárműforgalomnak.

"Egyre profibbak vagyunk, a szervezés is hatékonyabb" - mondta az MTI-nek Kürti Gábor, az esemény főszervezője.

Idén egyébkén már 15 magyarországi és erdélyi városban, közel egyidőben zajlott ilyen esemény, a budapesti felvonuláson pedig ott nyomta a pedált Sólyom László köztársasági elnök és Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, az SZDSZ elnöke is, akárcsak számos más közéleti személyiség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását