2024. június 16. - Jusztin

Kína és Oroszország kézenfogva mennek az űrbe

Kína és Oroszország közösen küld űreszközt a Marsra 2009-ben, adta hírül szerdán a China Daily című angol nyelvű kínai napilap. A mérföldkőnek számító akcióról Hu Csin-tao kínai államfő oroszországi látogatása alatt írtak alá megállapodást.
2007. március 28. szerda 10:20 - Hírextra
Az egyezmény szerint egy orosz rakétaával juttatnak Mars körüli pályára egy kis kínai műholdat. Ugyanaz a rakéta visz fel egy orosz űreszközt is, amely a Mars egyik holdján, a Phoboson végez majd kutatást. A kínai mesterséges hold a Mars körüli térségben végez megfigyelést, az orosz eszköz pedig leszáll a Phobosra, talajmintát vesz róla, és visszatér vele a Földre. Az orosz Phobos-kutató eszközön is lesznek olyan berendezések, amelyeket részben a hongkongi műszaki egyetem állít elő. Az orosz-kínai Mars-kutató rakéta feltehetően 2009 októberében indul, és 10-11 hónappal később érkezik a Mars közelébe.

Kína az idén Mesterséges holdat tervez Hold körüli pályára állítani, 2012-ig pedig automata járművet akar a Hold felszínére juttani. A "mennyei birodalom" 2003-ban embert küldött a világűrbe.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását