2024. június 3. - Klotild

Sólyom László március 15-ét Erdélyben ünnepli

Sólyom László köztársasági elnök március 12-e és 15-e között nem hivatalos magánlátogatásra Erdélybe utazik, ahol a romániai magyar közösség helyzetéről tájékozódik, és részt vesz az ünnephez kapcsolódó rendezvényeken is - közölte Kumin Ferenc, a Köztársa
2007. március 5. hétfő 17:00 - Hírextra
A főosztályvezető emlékeztetett arra: a köztársasági elnök által 2006 tavaszán indított, a Határon túli magyarság a 21. században című konferenciasorozat legutóbbi témája a szórványban élő magyarság volt. A mostani látogatás egyes helyszínei alkalmat teremtenek arra, hogy az államfő személyesen is tájékozódjon a témában - jegyezte meg.

Sólyom László ellátogat a Válaszút nevű településen működő Kallós Zoltán Alapítvány által működtetett szórványközpontba. Kumin Ferenc kiemelte: Erdélyben sok olyan helyszín található, mely az 1848-49-es szabadságharccal összefügg. Példaként közölte: az államfő március 13-án Fehéregyházára látogat, ahol egy emlékmű tanúskodik arról, hogy itt látták utoljára Petőfi Sándort.

Kiemelte azt is: ez az első olyan március 15-e, mikor Magyarország és Románia is már az Európai Unió teljes jogú tagjaként éli hétköznapjait és egyúttal ünnepeit is. A főosztályvezető elmondta, Sólyom László az RMDSZ felkérésére a Kolozsvári Magyar Operában március 14-én este beszédet mond, melyet a Duna Televízió élőben fog közvetíteni.

Kiemelte még azt is: az államfő március 15-én délelőtt Nagyváradon kezdi a napot, és ottani programja részeként meglátogatja a Partiumi Keresztény Egyetemet is. A köztársasági elnök Nagyváradról érkezik Budapestre, ahol március 15-e alkalmából állami kitüntetéseket ad át a Parlamentben - mondta Kumin Ferenc.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását