2024. június 2. - Kármen, Anita

Lejárt élelmiszerből biogáz

Az átcímkézett, lejárt szavatosságú, lefoglalt élelmiszerekből eddig hozzávetően 1000 tonnát gyűjtött be és szállított biogáz előállítására a Budapesti Szennyvíztisztító Telepre a Biofilter Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója.
2007. február 10. szombat 05:34 - Hírextra
Deák György elmondta, hogy a következő hetekben ennél is nagyobb mennyiség összegyűjtésére rendezkedett be a logisztikai cég, amely eredetileg elsősorban használt sütőolajok, sütőzsírok begyűjtésére, újrahasznosítására szakosodott, közölte a hírtv.hu. Az elmúlt években 9 régióban 15 ezer gyűjtőpontot építettek ki és ez az infrastruktúra szolgálja a lejárt szavatosságú, forgalomból kivont élelmiszerek gyűjtését is.

A nagy kereskedelmi rendszerek több száz boltból álló hálózatából gyűjtik be ezeket a fogyasztásra alkalmatlannak ítélt tejtermékeket, lekvárokat, tésztákat és más cikkeket, hogy a csatornázási művek szennyvíztisztítójának villamos energia ellátását biztosító biogáz készüljön belőlük.

A Biofilter most szerződést kíván kötni a nagy kereskedelmi cégekkel, hogy a forgalomból kivont, lejárt szavatosságú élelmiszereket folyamatosan összegyűjtse és elszállítsa. Ez ugyanis egy pontosan dokumentálható, nyomon követhető feladatsor, amelyet csak nagyarányú szervezettséggel, tervezéssel lehet elvégezni - húzta alá a vezérigazgató. Ezért most több 10 millió forintos beruházást tervez és a gépkocsiparkot is bővíti a cég - tette hozzá.

Deák György tájékoztatása szerint a Biofilter Zrt. 1990-ben alakult 100 ezer forint törzstőkével. Tavaly 2 milliárd forint árbevételt ért el a 100 embert foglalkoztató vállalkozás és 100 millió forint nyereséget produkált. A terv szerint az idén 130 millió forint lesz a nyereség.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását