2024. április 20. - Tivadar

Sokat drágulhat a kenyér

A már hónapok óta folyamatosan emelkedő hazai kenyérárak februártól nagyobbat lépnek, s ha a szegényes tavalyi búzatermés nem tart ki az idei aratásig, akár harmadával is drágulhat a pékáru.
2011. január 19. szerda 08:25 - HírExtra
A piaci szereplők elmondták, hogy a malmok folyamatosan emelik áraikat, ami a magas benzinárral együtt áremelésre kényszeríti a pékeket is. Az év eleji drágulás után folyamatos liszt- és kenyérár-emelkedésre kell számítani.

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. vezérigazgatója, a gabonakereskedőket és feldolgozókat tömörítő gabonaszövetség elnöke azt mondta: a búza ára a mindenkori rekordár közelébe kúszott. Hozzátette: a malmoknak jó, ha kéthavi búzakészletük van, s egyáltalán nem biztos, hogy a magtárakban kitart a búza a következő aratásig.

Hozzátette: csak a kereskedőházakon múlik, hogy önmérsékletet tanúsítva itthon tartják a birtokukban lévő tavalyi termést vagy a nagyobb profit reményében exportálják, a kormány ugyanis az uniós szabályozás miatt tehetetlen, még közvetve sem fékezheti a kivitelt.

Megjegyezte, hogy a búza ára napokban a szabadpiacon már elérte a 2008-as, kilónként 70-72 forintos árszintet. Ebből, legolcsóbban számítva is kilónként 95 forintos lisztet lehet előállítani, de a molnárok nagykereskedelmi árai inkább közelítenek a 100 forinthoz.

Ha a legpesszimistább jóslat válik be, és az aratásig kifogy a magtárakból a hazai búza, akkor importálni kell, így a liszt nagybani ára már meghaladhatja a 130-135 forintot is - írta a Népszabadság.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását