Problémásan épül az Esztergomi Mesepark

Elkészültek már a látványtervek is, mégsem bízhatunk abban, hogy időben, vagy egyáltalán valaha is felépülhet a Mesepark Esztergomban. A Hírextra felkereste Fellegi Mátét, aki elmondta, hogy még mindig a támogatókban bíznak.


Ha nem gyűlik össze a megfelelő kezdő tőke, akkor mihez fognak kezdeni? Ragaszkodnak a már meglévő tervekhez?


A jelenleg látható tervek azok csak látványtervek, amik valóban komoly befektetést igényelnek, ilyen például az alternatív geotermikus fűtési rendszer ötlete is. Mivel a megvalósíthatósági tanulmány nagyban meghatározza a projekt elemeit, és kimenetelét, így sok minden változhat. Például egy megújuló energiaforrásra épülő fűtési rendszer első körben nagyobb invesztíciót igényel, ám üzemeltetni hosszútávon sokkal költséghatékonyabb. Mindenképpen a megfelelő formát szeretnénk párosítani a tartalomhoz, tehát a megfelelő és szükséges megoldásokat választjuk.

A külföldiek nem ismerik ezeket a meséket, így lehet, hogy nem is fogják úti céljuknak kitűzni a Meseparkot. Elég bevételt tud majd így is termelni a park? Nem gondoltak arra, hogy esetleg ötvözzék a nyugati, vagy a keleti mesékkel?

A Mesepark alapvetően a magyar mese- és mondavilágra épül, ám nem hiszem, hogy bármelyik környező ország gyermekeinek ne okozna örömet az íjászat, a lovaglás, a méta, egy labirintusban bújócskázni, vagy egy sárkányon mászni a játszótéren.
A Mézga család, és a Magyar népmesék sorozat külföldön sikert ért el, főleg német nyelvterületeken, így még ismerős szereplők is visszaköszönhetnek a külföldi gyermekek számára.



Mikor kezdődnek el a munkálatok?

Jelenleg a projekt előkészítő stádiumában vagyunk, az eredeti tervek a 2010-es év közepe, vége felére ütemezték az alapkő letételét, de egy ilyen összetett épületegyüttes nagyon komoly összeszedettséget kíván, így a minőségi tervezésre fektetjük a hangsúlyt.

Mikorra lesz kész?

Az eredeti tervek szerint 2011-re lesz kész a Mesepark, realitása inkább annak van, hogy több ütemre bontjuk a megvalósítást, bár erről nyilatkozni a jelenlegi állapotok szerint igen nehéz.

Jelenleg így áll az Esztergomi Mesepark projektje, vagyis inkább csak a tervezők fejében áll. Ígéreteket kaptunk arra, hogy mikor tudjuk majd mi is bebarangolni a mesés parkot, de csak remélni lehet, hogy ez nemcsak egy álom marad.