Vajon be fog válni Stohl?

Stohl András visszatért a képernyőre, kiváltva ezzel sokak nemtetszését. Zsolt Péter médiaszociológussal beszélgettünk e döntés hatásairól és a valóságshow várható sikereiről esetleges bukásáról.

Mindenki legnagyobb meglepetésére Stohl András lett a ValóVilág 4 műsorvezetője. Milyen erkölcsi hatása lehet annak, ha egy botrányhőst választanak műsorvezetőnek?

Sajnos ez a következmény-nélküliséget erősíti. A fejlett erkölcsű emberek nem bosszúállók, elfogadják a mentőkörülményeket is, de nem támogatják a felelőtlenséget.

Nem vállalt ezzel túl nagy kockázatot az RTL Klub: az emberek ellenszenve miatt nem veszíthetnek nézőket?

Kutatásra alapozták a döntésüket, de egy valami hiányzott ebből a kutatásból. A bulvárt fogyasztó közönség véleményvezéreit nem kérdezték meg a témában.

Van rá esély, hogy egy agyonszidott karaktert újra elfogadjanak, megszeressenek a nézők?

Természetesen egy agyonszidott karakter megszerethető, sőt válhat hőssé vagy mártírrá is, mint például maga Jézus. Stohl esete azonban más. Őt csak akkor fogadja el a közvélemény újra hitelesnek, ha azt látják az emberek, hogy tényleg megváltozott.



A „Rossz vagyok, de használható" című slágerrel lépett be a stúdióba Stohl. Sokak szerint ezzel inkább feldühítette a nézőket. Lehet ennek egy olyan megközelítése, hogy ezzel a „kijelentéssel” felülbírálta az igazságszolgáltatást?

Igen, ez cinizmus. Azt azonban ezzel nem állítja, hogy az igazságszlgáltatás fölöttinek gondolja magát.

Korábban már beszéltünk a ValóVilág visszatéréséről. Az eddig látottak alapján is az a véleményed, hogy népszerű lesz ez a műsor?


A fiatalok közt hasonló lesz a hatás. Aki cikinek érzi az is tudja majd mi történik a házban. Az idősebbeknél kételyeim vannak. Akik már látták a lefutott szériákat, nem biztos, hogy hajlandók elkezdeni nézni, márpedig ez egy olyan műfaj, hogy menet közben már nem lehet bekapcsolódni, folyamatosan figyelni kell, másképp nem élvezhető.