2024. március 29. - Auguszta

ValóVilág: igény az igénytelenségre

Van megoldás, hogy hétvégén este főműsoridőben ne az igénytelen, kiöregedett kéjenc Benkő Dániel csoffadt hímtagját és az ország fő kokóművészét, a vállalhatatlan Stohl Andrást kelljen nézni?
2010. november 22. hétfő 18:54 - Gedei Szilárd
Egy szétkokózott agyú tévés producer egyszer csak ráeszmél, hogy odáig jutott, már ölni is képes a nézettségért. A nagy felismerés után szakít addigi életével, és rájön, a nézettségre vonatkozó adatokat elvileg mesterségesen is lehet alakítani. Fogja hát magát, és a főhősünk betör a nézettségi adatokat mérő intézet telepére, és megfúj egy egy mérésre szolgáló boxot. Az intézet biztonsági őre előbb megpróbálja megállítani, majd azonban – fontos mozzanat – ő is csatlakozik a legalja média miatt begolyózott emberünkhöz.

A csapat aztán több taggal is bővül, és sziszifuszi, aprólékos munkával – az ország több ezer háztartásában cserélik ki illegálisan a boxokat – elérik, hogy manipulálni tudják az adatokat. Eztán már könnyű dolguk van, a kertévék igénytelen műsorait lehúzzák, míg a különböző kulturális adások adatait feljavítják.

Az eredmény?

Megváltozik az egész tévés kultúra, a népek kidobálják a tévéiket, inkább olvasni kezdenek és diadalmaskodik a józan ész.

A történet természetesen csak fikció, csupán a Free Rainer (A te tévéd is hazudik) című német filmben történik meg.

Pedig...

Nemcsak a német, hanem a magyar kereskedelmi televíziózásra is ráférne némi pozitív irányú változás. Na jó, bármilyen változás. De legalább a változás első jeleit láthatnánk...

Itt van például ez a ValóVilág.

Hogy mi a gond a ValóVilággal?

Talán az, hogy Benkő Dániel – nyilván nem megrendelésre – egyből péniszt villantott, miközben az ország első számú drogos kedvence, a nyilván tíz különböző szinten megbánást tanúsító és egyben roppant felelősségteljessé és önmaga számára is vállahatóvá szelídült Stohl András úgy parádézik a képernyőn, mintha soha nem szagolgatott volna kokaint, és nem vezetett volna részegen?

Nem feltétlenül.

Inkább az, hogy mindezt a nézettségért folytatott valóban kíméletlen harc megnyerésére találták ki értelmes, a diplomájukat remélhetőleg nem a józsefvárosi piacon szerző emberek. Emberek, ráadásul azért, hogy embereket szórakoztassanak vele.

Ez a bulárvilágból kifejlődött celebkultusz, illetve az abból kibontakozott "igénytelenség igényének" szomorú térhódítása.

Mert hát ugye miről írnak a bulvárlapok? Arról, ami nézett a tévében. Ha az a ValóVilág, akkor az lesz a címlapon jó sokáig. Ha a Magyar Televízió Unokáink sem fogják látni című kulturális műsora lett volna évekig a legnézettebb műsor, akkor bizony Ráday Mihály szerepelt volna a Blikk, a Bors, a Story és talán még a Napi Ász címlapjain is, az ő szakálláról cikkezett volna a Velvet és és még a Kiskegyedben is azt találgatták volna évekig, hogy a városvédő műsor atyja milyen hajkondícionálót használ.

Na de akkor is…

Huszonhatodszorra is – már elnézést a kifejezésért – egy kiöregedett vén kéjenc csoffadt hímtagját kell bámulni?

Ha az RTL Klub minden, a magyar kereskedelmi televíziózásban eddig megfordult valamirevaló szakembert összeszedné a Maunika Show legaljasabb szerkesztőitől kezdve a megboldogult Budapest Televízió egykori Anettka-mániás ötletgazdáiig, a válogatott igénytelenségeket összehordó alkotógárda sem tudna annyira legalja műsort összehozni, mint amilyen ez a ValóVilág ezzel az egyetlen Benkő Dániellel.

(És igen, úgy mondok véleményt valamiről, hogy élőben egy percet sem láttam a műsorból. Teszem hozzá: hála a jó égnek...)

A felháborodás persze még várat magára. Felháborodott ugyan az összes jóérzésű szakmai oldal, több tucatnyi blog – talán nem vagyok egyedül az újságírók között, aki jelenleg is ilyen és ehhez hasonló felháborodott sorokat kalapál a klaviatúrájába. A nézők azonban – valljuk be – valahol pont erre számítottak.

A balhé ugyanis jó

A balhéról beszél minenki, s lám ahelyett, hogy a HírExtra újságírója a költségvetés várható problémáiról, esetleg az alkotmányozás sok téren érthetetlen folyamatáról cikkezne, az RTL Klub szennyfolyamának csinálja a felhajtást.

Hanem vajon mire számíthatunk a Fidesz által működtetett médiamindenhatóságtól?

Szalai Annamáriáról nem tartom valószínűnek, hogy a hétvégi valóságshow csúcspontján aléltan fordult ki a fotelből, persze azért bizonyosan lesz egy-két szava a kereskedelmi tévé produkciójával kapcsolatban.

Az már most borítékolható, hogy a csatorna nem fogja megúszni egy-két órás elsötítéssel. Ez esetben biztos lesz vagy négy, sőt akár öt óra is. Persze csak egy-két év múlva, ahogy az lenni szokott.

Megoldás?

Na igen…

Még a végén a Fidesz megfontolja a Jobbik azon javaslatát, miszerint egyszerűen csak be kellene zárni a hazai kereskedelmi tévécsatornákat. ValóVilágostul, mindenestül.

Az igazi megoldás?

Megsúgjuk, a hazai tévés nézettséget mérő cég, az AGB Nielsen Mayarország Kft. a Hermina út 57-59 alatt működik. Tudják, az Állatkert közvetlen közelében.

A biztonsági őr egész kedves embernek tűnik...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

alkeszkirály
2010. november 23. 16:35
de jó, én is láttam ezt a filmet. ha lenne rá egy kis tőkém, én simán megcsinálnám :)
lehet más a kannás bor
2010. november 23. 16:10
Milyen RTL Klub? retekklub - csupa kisbetűvel...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását