Megjelent Tóth Vera új albuma, Zene Kell Nekem címmel. Ez egy igazi díva lemeze, mely felidézi a régi nagy slágerek világát, ugyanakkor stílusában teljesen aktuális. Verával beszélgettünk az album keletkezésének hátteréről.

A napokban megjelent az új albumod. Mennyire különbözik ez a lemez a korábbiaktól?

Nagy Tibor munkássága
Nagy Tibor nevéhez számos mai és múltbeli sláger kötődik. A legutóbbi siker ami az Ő munkáját dicséri Szerkeres Adrienn és Gáspár Laci Kikötők cimű gyönyörű duettje, de sikerre vitték dalait a Bon-bon, a Fiesta, a Hooligans együttes és oly sok más énekes mellett, olyan régi nagyok is, mint Cserháti Zsuzsa és Charlie (Száguldás-Porsche-Szerelem) vagy Máté Péter (Ez majdnem szerelem volt).
Ez egy nagyon különleges lemez lett. A szerzője Nagy Tibor, akinek a nevéhez rengeteg gyönyörű dal fűződik. Hatvanöt éves lett az idén és ennek apropójából szeretett volna egy szerzői lemezt kiadni, amire engem kért fel. Annak idején Cserháti Zsuzsának szánta ezt a szerepet, de ő sajnos elment. Tibornak régi álma volt, hogy összerakja ezt az albumot. Régóta ismerem őt, ezért külön öröm és megtiszteltetés volt számomra, hogy rám gondolt.

Értesüléseim szerint Demjén Ferenc is közreműködött a lemezen. Igaz ez?

Igen. Nagy Tibor és Rózsi a hetvenes években már dolgozott együtt és azóta is barátok. Tibor megkérte, írjon szövegeket a lemezre. Szerencsére mi is nagyon jó barátságban vagyunk, bár ez nem azt jelenti, hogy minden nap találkozunk. Ennek ellenére tárt karokkal fogadnak mindig a feleségével, ha meglátogatom őket Dióspusztán. Rózsi az utóbbi években nem foglalkozott szövegírással, de nálam kivételt tett. Nagy megtiszteltetés ez számomra, hiszen ő egy legenda.

Ki segítkezett még az albumon?


Szabó Ági, aki rengeteg előadónak írt már szövegeket Zsédától kezdve a Unitedig. Az ő nevéhez fűződik például a Keserű méz is. Ő egy igazi slágergyáros. (nevet) A hangszerelésben Czomba Imre nevét kiemelném, mert nélküle nem szólalhattak volna meg így a dalok.

Az említett szerzők munkáit ismerve, lírai albumot írtatok, vagy vannak rajta pörgősebb számok is?


Ezek a dalok akár örökzöldek is lehetnek majd, rég hallottam már ilyen szép dallamú számokat. A régi időkre emlékeztet majd, ami mindenkinek jót tesz. Az emberek szeretnek a múltjukban élni, mert akkor még teljesen mások voltak az értékek. Amióta a nyakunkba zúdult a nyugat, azóta nem lehet olyan könnyen slágert csinálni, ezek a nóták viszont erre születtek. Reméljük, mindenki számára visszaidézi majd a „régi szép időket”.

Manapság nemcsak a dalok, de az emberek is megváltoztak. Például a zenész szakma sem tart már úgy össze, mint régen. Jó példa erre Rózsi és Tibor, vagy Charlie, Somló Tamás és a többiek, akik már negyven éve barátok és mai napig összejárnak. Én a zenéért élek és remélem, ezekkel a számokkal másokban is jó érzéseket ébresztek. De nem kell megijedni, ez nem egy retro album, abszolút mai köntösben szólalnak meg a dalok. A lemezen keveredik a soul, az r’n’b, a gospel, a blues és a funky is.

Gyönyörű lett az albumborítód. Ki fotózta?


Baranyi Péter fotózta, aki egyébként Gabi fotósa. Érdekesség, hogy később kiderült, ő Baranyi Ferenc írónak a fia. Korábban amúgy a húgom rajongója volt: minden koncertjére elment, utána pedig elküldte neki a szebbnél szebb képeket, amiket a koncerten készített. Végül összebarátkoztak és azóta ő lett Gabi fotósa. Most már a család barátja is, így én is őt kértem fel az albumborító elkészítéséhez.

Mi a véleményed a Megasztárról. Szerinted jobb, vagy rosszabb, mint a tiétek volt?

Nem akarok rosszat mondani róla, hiszen mindent a Megasztárnak köszönhetek… Ezt a mostani albumot is. Mindig szeretettel és hálával fogok a műsorra tekinteni, de a mostani szériában valami nem az igazi. Úgy érzem, nincs a versenyzőkben elég lelkesedés és akarás. Valahogy mások, mint mi voltunk. Talán fáradtak. A mi szériánk óta sok év telt el… Tőlük már sokkal többet várnak és többet is kell szerepelniük, ami indokolhatja a fáradtságukat.

Van esetleg kedvenced?


Kökény Attila a kedvencem, mert ő tele van élettel. De Saunderst is nagyon kedvelem. Annácska, és a többiek is nagyon tehetségesek, de nekem Attila és András produkciói tetszenek a legjobban.

És mi a véleményed az X-Faktorról?

Nagyon jó az a műsor is. Mariannt és Nikolast már régebbről is ismerem. Mariannal barátnők voltunk, de az idő és az életvitelünk miatt kicsit eltávolodtunk egymástól. Nikolassal három éve találkoztam először: egy ismerősöm hívta fel rá a figyelmemet, ki is mentünk Szlovákiába, hogy élőben meghallgassuk őt. Nem akartam elhinni, hogy ilyen hang létezik… őstehetség ez a fiú!

Felmerült, hogy énekelni fogunk egy duettet is, de aztán nem jött össze. Akkoriban én is „gazdátlan” voltam – vagyis nem állt mögöttem kiadó – emiatt sajnos nem sikerült összehozni. De én már évekkel ezelőtt arra bíztattam, induljon el ő is egy tehetségkutatón és nyerje meg. Nagyon boldog voltam, amikor megtudtam, hogy bekerült az X-Faktorba, mert ez egy kivételes kiugrási lehetőség számára.

Ezek szerint az X-Faktorból neki drukkolsz.

Neki és a többieknek is. (nevet) A Summer Sisterst is nagyon szerettem. Sajnáltam, hogy kiestek múlt héten. Jók voltak, ez a formáció Las Vegasban is megállná a helyét.

A hétvégi adásban a húgod volt a sztárvendég. Mit szólsz, hogy ekkora sikert aratott?

Büszke voltam rá, mert tényleg fantasztikus volt! Egy igazi díva. Itt volt már az ideje, hogy felhívja magára a figyelmet, hiszen ő egy őstehetség. Rengeteget változott az utóbbi években: megkomolyodott és felnőtt. Ezek mellett szuperül néz ki és megmutatta, Magyarországon is lehet show-t csinálni a színpadon. Régen elkövetett néhány butaságot, de tanult belőle és bebizonyította, hogy már egy más ember.