A polgármester, aki Rambo-nak képzeli magát

Egyre durvul a fóti botrány: a polgármester az épület áramellátását is kikapcsolta, hogy ne tudjanak ellene szavazni, később pedig az egész épületet lelakatolta. Meddig mehet el egy választott városvezető?

Üdv itthon!

Elképesztő, hogy milyen embereket képes felvonultatni a magyar belpolitika: van nekünk egy mindenhez értő, de mégis mindent elrontó szuperhősünk (Draskovics Tibor), van egy meztelenkedő, rendőrverő, vállalhatatlan kaméleonunk (Lengyel Zoltán), és újabban itt van nekünk a nyakig sáros, önjelölt Rambo-nk is - Mádly Zsolt, Fót fideszes polgármestere személyében. A fizikai eszközöktől sem visszariadó akcióhősről akkor írtunk először, amikor önkezűleg tépkedte ki a képviselő-testület tagjainak mikrofonjait - amivel az egyiket úgy orron suhintotta, hogy az rögtön vérezni is kezdett.

Ám ne higgyük, hogy a polgármester bárminemű bocsánatot is kért a szocialista illetőtőtől: egy frászt. Hisz a mi kis Rambo-nkat annyira beszippantotta Hollywood ál-világa, hogy teljességgel elfeledkezett a realitásról. Ugyanis szerinte azt nem ő okozta, szándékosan tervelték ki ellene, és csak úgy vágták össze a felvételeket, mintha ő lett volna az - még egy DNS vizsgálatot is hajandó lenne elvégeztetni a mikrofonkábelen, hogy kiderüljön az ártatlansága. Azonban az orrba vágottat feljelenti azért, mert szerinte ő úgy akarta megakadályozni a mikrofon kitépését, hogy ráütött az ujjára (ami kb. nyolc percen belül gyógyuló sebesülést okozott neki).

Elődtől tanulva


Egy Fóton kívüli Rambo-zás
Mádly Zsolt TV2-nek adott interjú után beül a kocsijába, beletolat a mögötte lévő taxiba (újrafényezés), majd el akar hajtani. A taxis mond neki egy mondatot, amit biztosan nem mondott, mert taxis ilyet nem mond, ha éppen beletolatott egy tulok: "Uram, ne menjen el, belement a kocsimba!" (Ennek képzeljük el a gettóváltozatát, az a hihető.)
Uram le se köpi, el akar menni. A taxis elé áll a kocsinak, Mádly - itt hozzá kell tenni, hogy állítólag - nekihajt. Erre az év legszürreálisabb képét lövi a Blikk fotósa: egy taxis pattan egy polgármester autójának a motorháztetőjére, így akadályozva meg, hogy elszökjön. Ez a Balkán, nem a Loki stadionja. A monster ráadásul annyira szétpörgette az agyát, hogy elkezdte lekomcsizni a tagot. Mádly persze mindent tagad, és amikor megnézte a taxit ért kárt, állítólag ennyit mondott: "csak polírozni kell".(holdrabló)
Az egész hajcihő azért robbant ki vagy negyed évvel ezelőtt, mert Mádly elődjéhez hasonlóan, feltehetőleg annyira korrupt és jogsértő, hogy már a lépései nyomán is kátrány szivárog fel a földből. A szocialista képviselő-testület ezért több hónapja igyekszik összeülni, hogy végre megszavazzák a leváltását, és büntetőeljárást kezdeményezzenek ellene, de a polgármester nem hajlandó összehívni a testületet. Így hát összeültek párszor ők maguk, amitől Mádlynak elgurult a gyógyszere és átment Rambo-ba. Először a tépkedés és az orros volt, majd egy diszkrét mocskos kommunistázás után hagyták el a szocialisták az üléstermet.

Ám múlt szerdán ez se segített: így Mádly lopott egy-két trükköt MacGuyvertől, és egy evőeszközzel felfeszítette a polgármesteri-hivatal kapcsolótábláját, majd lekapcsolta az áramot - miközben két diszkrét, 140 kilós kopasz alak vigyázott arra, hogy senki ne tudjon a közelébe jönni. A képviselők viszont dolgoztak tovább sötétben is. Azonban e hét péntekre is összehívtak egy rendkívüli ülést, amit először levélben tiltott meg - ez már jegyző szerint sem volt szabályos - majd fogta magát, és lelakatolta az épület ajtaját (korábban ismeretlenek tömték be a kulcslyukakat ragasztóval).

A helyi képviselők (pontosabban azok többsége, ugyanis a fideszes képviselők semmit nem tesznek a polgármester ellen) viszont eltávolították a lakatot, és a polgármestert 30 napra felfüggesztették tisztségéből, mivel az igen enyhe indolkéás szerint „jelenléte zavarná a vizsgálódók tevékenységét" - az alpolgármester megfogalmazása már frappánsabb, ugyanis szerinte Mádly viselkedése „szappanoperába torkolló" volt. Ha Mádly ezt nem tartja be, akkor akár a rendőrség szolgáltatásait is igénybe vehetik a városatyák, hogy döntésüket megerősítsék. De mint azt a filmekből is láthattuk, Rambo-nak nem akadály pár fakabát...

Meddig?

Ha a polgármester így folytatja, akkor akár lerendezhetnék úgy is, mint Afrika középső részein szokás: mindkét párt kihívja a híveit az utcára, kicsit összecsapnak, aztán akiknél több marad talpon, annak van igaza. Vagy kimehetne ő maga Afrikába - és akkor mindenki jobban járna.

Az eset viszont erősen felveti azt a kérdést, hogy meddig kell egy polgármesternek elmennie ahhoz, hogy a pártja számára vállalhatatlanná váljon? Mi lesz az a pont, amikor a Fidesz élesen elhatárolódik a fóti Rambo tetteitől, és kijelenti, hogy a párt nem pont így képzeli a politikai konfliktusok kezelését? Majd ha fogja magát és tankkal fenyegeti meg a képviselő-testületet? Mert ha az elhatárolódás nem történik meg, akkor a Fidesz passzívan beleegyezik az efféle politikai viselkedésbe, amely stílus a nálunk hevesebb vérmérsékletű országokban sem szokás.