Csövest csinálna Tarlós Istvánból az egyik hajléktalanok érdekeit védő szervezet. A Város Mindenkié csoport illetékesei huszonnégy órás "élményalapú programmal" lepnék meg a főpolgármestert. Kár, hogy Tarlós nem foglalkozik velük.

Nem az foglalkozik a problémáikkal, akinek kellene, a főpolgármester pedig nem úgy, ahogy kellene – nehezményezik a hajléktalanok, illetve a hajléktalanságot megtapasztalt aktivistákból és szövetségeseikből álló a Város Mindenkié csoport.

Levél Tarlósnak

A 2009-ben alakult szervezetnél ezért úgy döntöttek, nyílt levélben hívják meg Tarlós Istvánt egy huszonnégy órás "élményalapú programra".

"Összeállítottunk egy átlagos hajléktalan egy teljes napját végigkövető programot. Ebből derül ugyanis csak ki igazán, hogy egy utcán élő embernek hova kell szaladgálnia egész nap, ha igénybe akarja venni az ellátórendszer szolgáltatásait – a nappali melegedőt, a fürdési, mosási, étkezési, ügyintézési lehetőségeket, az éjszakai menedékhelyet" – árult el részleteket a Tarlósnak szánt programról Takács Attila. "Végigvinnénk a lépéseken. Valószínűleg ugyanis Tarlós nem tudja, hogy a hajléktalanok élete mennyi mászkálással, sorbanállással, gonddal és persze megaláztatással jár."



Elkeseredett hajléktalanok

A hajléktalanok persze valamilyen szinten már hozzászokhattak, hogy ügyükkel mostohán bánik a mindenkori városvezetés. Sőt, sokszor még az ellátórendszerben dolgozók sem egészen tudják, mi is a valódi helyzet – mit várjanak hát azoktól a döntéshozóktól, akik még annyira sincsnek képben?

"Tarlós István és az új városvezetés hatalomra kerülésével ráadásul egyértelműen negatív irányba mozdultak el a dolgok. A főpolgármester Társadalmi Megbékélés programjából egyelőre annyi valósult meg, hogy kitakarították a hajléktalanokat az aluljárókból" – mondják erre a Város Mindenkié csoportnál.



"Nem ez a megoldás!"

Eddigi eredmények? Létrehoztak két Tolerancia Pontot a Nyugatinál és a Délinél, ami Tarlósék szerint nagyszerű eredmény. A hajléktalanok szerint azonban ez sem fedi el a tényt, a körülmények összességében rosszabbak lettek.

"A megközelítéssel van a baj. Nem az a megoldás a hajléktalanok problémájára, hogy eltüntetjük őket, csak ne látszódjanak. Tényleges megoldásokat kellene végre találni. Ebben akarunk mi segíteni a város vezetésének. Konkrét ötleteink vannak. Például újjá kellene építeni a romokban heverő szociális bérlakás rendszert" – tette hozzá Takács Attila.

Tarlós egyértelmű közönye – az egyre nagyobb pénzhiánnyal küzdő főváros működésének biztosítása és egyéb égető problémák tükrében – még érthető is lenne, a hajléktalanok azonban joggal várják el, valaki hallgassa meg őket.



Tarlós, mint csöves? Lássuk!

Úgy tűnik, ez a valaki a Tarlós által felkért Közterület Felügyelet illetékesei lesznek.

"Egyelőre tárgyalásokat kezdtünk a Közterület Felügyelettel. Nekik adta ugyanis ki Tarlós a hajléktalanokra vonatkozó feladatokat. Úgy néz ki, hogy velük működni fog az együttműködés. A rendszeres kommunikációt azonban ki kell dolgozni. Tarlóssal például azóta próbálunk kapcsolatba kerülni, mióta főpolgármester. Eddig sikertelenül" – tette hozzá Takács Attila.

Csendben tesszük hozzá: valószínűleg ezután is.

A HírExtra megkeresésére a Fővárosi Önkormányzat sajtóosztályán egyelőre nem tudtak érdemben reagálni a nem mindennapi meghívásra, későbbre ígértek tájékoztatást a hajléktalanok levele ügyében.

Pedig mennyien látnák szívesen Tarlós Istvánt hajléktalanként – legalább huszonnégy óra erejéig...

A levél Tarlósnak
"Többször kerestük Önt telefonon is, hogy egyeztessen velünk a fővárosban található több tízezer üres ingatlan hasznosításával kapcsolatban, hiszen – ahogyan a csoportunk által szervezett Üres Lakások Menete kapcsán 2010 októberében Ön a Kossuth Rádióban is nyilatkozta – ez a fővárosi önkormányzat számára is fontos ügy.
Végül, Ön a 2010. december 13-án tartott közmeghallgatásán ígéretet tett arra, hogy személyesen fog egyeztetni csoportunkkal, majd ezt megerősítette 2011. január 12-én a Fővárosi Közgyűlésen. (...)
Mindezek után sajnálattal értesültünk arról, hogy megkeresésünket továbbította a Fővárosi Közterület-felügyeletnek. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy főváros vezetése a köztéri hajléktalanság ügyét a Közterület-felügyelet hatáskörébe delegálja: ez a szervezet nem arra jött létre, hogy társadalompolitikai és szociális ügyekkel foglalkozzon. Márpedig a köztéri hajléktalanság elsősorban lakhatási, illetve szociális probléma, amire nem a rendészeti vagy a köztisztasági intézkedések jelentik a megoldást.
Ön azt állítja, csoportunk célja, hogy a hajléktalan emberek az aluljárókban éljenek. Éppen ellenkezőleg: csoportunk célkitűzése, hogy minden embernek legyen emberhez méltó otthona, és senkinek se kelljen az utcán élni. Azt azonban megengedhetetlennek tartjuk, hogy az utcán élő embereket büntessék az állam és a települési önkormányzatok azon mulasztásáért, hogy megfelelő szociális bérlakás-rendszerrel és lakhatási támogatásokkal biztosítsák a szegény és hajléktalan emberek méltó lakhatását.
Összességében, elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Ön a fentiekre hivatkozva folyamatosan kibújik a már többször megerősített személyes találkozó alól. Csoportunk továbbra is fenntartja kérését az Önnel való személyes találkozásra, ezért újra meg fogjuk keresni az irodáját. Kérjük, jelöljön meg egy időpontot, amely alkalmas Önnek a személyes egyeztetésre!