Óriási bajban van a cigányság

Soha nem látott esélyt kapott a hazai cigányság helyzete rendezésére. Félő azonban, hogy a romák saját vezetőik miatt nem tudnak élni a lehetőséggel. Rendszer- és szemléletváltás kellene a cigány vezetőknél (is)?

Saját büntetőperére volt hivatalos Kecskemétre, ezért nem tudott részt venni a múlt heti OCÖ-alakuló ülésen Kolompár Orbán, a szervezet exelnöke.

Hatalom és felelősség

A jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettével, magánokirat-hamisítás vétségével, sikkasztás bűntettével, az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével és a számvitel rendje megsértésének vétségével perbe fogott MCF-es roma politikus persze nem hiányzott annyira a Farkas Flórián vezette Lungo Drom kétharmados sikere felett lakodalmat ülő gyűlésről - legalábbis Farkaséknak biztos nem.

Nem is akadályozta meg Kolompár hiánya abban az új OCÖ-elnököt, hogy kinyilatkoztassa ünnepi szóval: "Ez a történelmi jelentőségű felhatalmazás történelmi felelősséget is jelent. Nem engedhető meg, hogy a cigányság továbbra is kitaszított legyen".

Na igen, a kitaszítottság 2011-ben már Magyarországon sem menő, főleg miközben hazánk az erejét jóval meghaladó uniós elnökséggel birkózik.

Hülye játék és káros


Mindeközben a magát országos cigányvajdának vizionáló, a cigányság berkein belülről érkező hírek szerint továbbra sem túl népszerű cigányember, Kállai Csaba és a hivatalos OCÖ-vezetés sem lettek nagyobb puszipajtások, sőt.

(Csak emlékeztetőül, Kállai még 2006. októberében szánta rá magát a cigánytársadalmat is megosztó lépésre, 'egyesek szerint hat általánosával' úgy került erre a sokak szerint rossz viccnek számító posztra, hogy legalább annyi cigány nemtetszését kiváltotta, mint amennyi támogatását. Mindezek mellett tény, Kállai az, aki az ország cigányvajdái közül a legtöbbet ad a külsőségekre. Luxusautóival, fia esküvőjére rendelt helikopterével, a fél cigánytársadalmat vendégül látó lakomáival valóban megadja a módját a külsőségeknek. Miközben senki sem tudja, hogyan vált sikeres válllakozóvá - egy verzió szerint egy erdélyi épület bontásával kezdődött a szülővárosában csak Borzonnak hívott cigányember pályafutása, mások úgy tudják, ez már csak a meggazdagodása után sikerült "összebizniszelnie".)

A színjátékon túl

"Az ellentét már sok száz éve él a romák és magyarok között. Ez azért van, mert nem engedik megismerni egymás kultúráját. Azon fogok dolgozni, hogy közelebb hozzuk a két kultúrát egymáshoz" - mondta avatásakor a vajda, majd két év múlva több más vajdákkal együtt ő is részt vett a siófoki cigányfelvonulás néven elhíresült megfélemlítő akcióban.

A lényeg persze, hogy az országos cigányvajda és az OCÖ nem tud és nem is akar egymásnak betenni.

A színjátékon túl ráadásul világosan látszik, mindössze egy nagyon szűk értelmiségi réteg, mondhatni egy maroknyi ember tud pozitív hatást gyakorolni a magyar cigányságra.

Hogy akkor mit akarnak a cigányság vezetői?

A magyar cigányság pont olyan, mint a magyar társadalom. Frusztrált, sértett, ezer sebből vérzik, mégis - önhibáján kívül - újra és újra komoly károkat okoz önmagának.

Amit sürgősen be kell fejezni...

Persze lehet jönni Olaszliszkával, a sikkasztó Kolompár Orbánnal vagy éppen a HírExtra "kedvenc" uzsorásával, a segélyosztáskor a posta előtt zöld terepjárójából üzletelő tarnaleleszi Zsiráffal.

De nem érdemes...

Ha a cigányok élén állók államot az államban akarnak Magyarországon, akkor nincs mit tenni.

Ha a cigányság vezetői nem akarnak rendet tenni sajátjaik között, akkor ne csodálkozzanak, ha megkérdőjelezik a munkájukat.

Leírhatnánk, hogy a cigányságnak le kellene gyűrnie valahogy a nyilván jogos alapokból táplálkozó sértődöttségét, és nyitni a szintén nyitó társadalom egésze felé, de ez így nem lenne helyes.

A cigány vezetőknek kell ugyanis félretenni a sértődöttségüket és be kell fejezniük a vajdáskodással és egyéb hülyeségekkel spékelt játszadozásukat.

Soha nem volt még ugyanis ekkora a roma vezetők felelőssége, mint most. Nincs több mellébeszélés, nincs több duma. A források adottak, a kétharmad adott, a nyugodt munka lehetősége szintén. Adott a kormányzati kapcsolat és adott a megfelelő tapasztalat is.

...és amit sürgősen el kell kezdeni

Most már eredmény kell és - már elnézést a talán túlzottan is a Jobbikra hajazó megfogalmazásért - rend.

Ha Farkas hajlandó lesz megtenni Orbánnak, amit a miniszterelnök kér tőle (minél kevesebb bajt okozzanak a romák), Orbán pedig hajlandó lesz megtenni a minimumot Farkasnak, a Fidesz-kormány ideje alatt elindulhat valami rendeződés.

Ha nem...

Talán az a baj, hogy az elmúlt években túl sok cigányember akart sokkal nagyobb lenni annál, mint ami egy ilyen kis országban indokolt lenne...

Hatalomváltás cigány módra
Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselőt, a Lungo Drom vezetőjét választotta elnöknek az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) új képviselő-testülete múlt csütörtöki budapesti alakuló ülésén.
Az ötvenhárom tagú testület ötvenkét kéviselője a mandátumátvétel után tartott zárt alakuló ülésen egyedüli jelöltként, ellenszavazat és tartózkodás nélkül választotta meg vezetőnek Farkas Flóriánt.
Csak emlékeztetőül: a testületben a január kilencedikei elektori voksolás eredményeként a Lungo Drom kapott többséget, és harminchét képviselőt delegálhatott, míg a rivális szervezet, az OCÖ-t eddig irányító Kolompár Orbán vezette Magyarországi Cigányok Országos Fóruma (MCF) tizenhat mandátumot szerzett.