Öröm a szemnek és a szájnak, illata rendkívüli, látványa pedig magába foglalja az ünnep hangulatát: nincs karácsony mézeskalács nélkül! Ezúttal e remek süteményt vesszük górcső alá, recepttel!

A mézeskalács eredete

Mézeskalács motívumok
A mézeskalács olyan táplálék, amely hosszú ideig eláll, tápláló és egyúttal igen alkalmas arra, hogy egy nép hiedelemvilágát és képzeteit e tárgyra vigye fel. A magyar "huszár"-minta ugyanilyen formában Belső-Ázsiában is előfordul azzal a különbséggel, hogy a "guszár" török nyelven "közkatonát" és nem lovaskatonát jelent. Annyiban valljuk a mézeskalácsot magunkévá, hogy a hozzá kapcsolódó motívumvilág ősi népművészetünk motívumvilágával azonos. / istvandr.kiszely.hu/
E sütemény eredete több ezer évre nyúlik vissza, az ókori görögök például a halottak szájába is mézeskalácsot tettek, hogy ezzel engeszteljék ki az alvilág gonosz őrét. Hazánkban már az aquincumi ásatásoknál is találtak több mézeskalácssütésre alkalmas cserépformát. Egy biztos, a méz "királyi" eledelnek számított.

Bécsben 1368-ban már név szerint emlegettek két mézeskalács sütőt, de Kölnben is nagy hagyománya volt a mézeskalács készítésnek, mely mind a mai napig megmaradt. A tizenhat-tizenhetedik században, Nürnbergben lendült fel először a formaalakítás művészete, ami később egész Közép-Európára átterjedt. Az első magyarországi mézeskalácsos-céh 1619-ben alakult Pozsonyban, de Kassa is a mézeskalács készítés egyik központjának számított a tizenhetedik században.

Elterjedésének oka

A méz volt a nádcukor és a répacukor elterjedéséig az egyetlen édesítőszer, melyből tartós szárazsüteményt tudtak készíteni. Az 1200-as évektől kolostorok készítettek vallásos tárgyú figurákat, idővel pedig céhek alakultak, melyek különleges díszítésekkel készítettek mézeskalácsokat. Ennek köszönhetően már nem csak kedvelt édességé, hanem kiváló ajándékká is vált.

A méz, a drága élelmiszerek közé tartozott, ezért csak ünnepi alkalmakkor készítettek belőle süteményt. Ráadásul, csak a leggazdagabb családok engedhették meg maguknak, hogy a karácsonyi pompát mézeskaláccsal tetőzzék. Emiatt, aki mézeskalácsot evett, kiváltságosnak érezte magát. A meseirodalomban is fellelhető a mézeskalács hódító ereje: a Jancsi és Juliskában szerepel egy mézeskalács ház, mely éppen a csábítást szimbolizálja.

Az évek múlásával aztán egyre elterjedtebb lett ez a sütemény, díszítésnek pedig egyre szélesebb ikonográfiája alakult ki: vagyis ma már formájában és díszítésében is egy meghatározott eseményhez köthető egy szépen elkészített mézeskalács. A mézeskalács elterjedéséhez az is hozzájárult, hogy könnyű elkészíteni és sokáig eláll. Hiszen az állás nemhogy ártana neki, még használ is.

Ráadásul a méz nagyon tápláló és egészséges alapanyag. Legnagyobb vonzereje, hogy nemcsak a szemnek és a szájnak ínycsiklandozó csemege, hanem az orrnak is. Amikor a fenyőillat keveredik a friss mézeskalács illatával, akkor még azoknak is karácsonyi hangulata lesz, akik nem szeretik ezt az ünnepet.

Házi mézeskalács recept


Hozzávalók: 1 kg liszt, 6 kk mézeskalács fűszerkeverék, 15 gr szódabikarbóna, 3 db tojás sárgája, 1 dl langyos tej, 2 dl víz, 30-35 dkg méz, 25 dkg cukor és 10 dkg margarin.

Hozzávalók a cukormázhoz: 1 db tojás fehérje, kb. 15-20 dkg átszitált porcukor és kb. 8 csepp citromlé.

Elkészítés:
Keverd el a lisztet a szódabikarbónával, a porcukorral és a fűszerekkel. Ezután add hozzá a vizet, a tejet, a margarint, a mézet és a tojássárgáját. Jól dolgozd össze, addig gyúrd, amíg el nem válik a tészta az edény falától. Ha ezzel megvagy, hagyd 3-4 órát pihenni. Ha ezen is túl vagy, nyújtsd ki egyenletes vastagságúra a tésztát, majd szaggasd ki a különböző figurákkal. 180 fokon (légkeveréses sütőben 150 fokon) 7-10 perc alatt süsd világosbarnára.

Cukormáz elkészítése:
A tojásfehérjét félig verd fel habverővel, majd kanalanként dolgozd bele a porcukrot és tedd bele a 8 csepp citromlevet.

Tipp: A túlsütött-megkeményedett mézeskalácsot tedd fémdobozba. Ha ez sem segít, helyezz a sütemények mellé egy félbevágott almát, az biztosan megpuhítja majd.