Káosz a parlamentben - szabálytalan szavazás?

Fideszes képviselők miatt bukott el majdnem a Lázár-féle javaslat a Parlamentben. A hírek szerint négy kormánypárti honatya - köztük Meggyes Tamással - is késve esett be a zárószavazásra. A demokrácia lábbal tiprása?

Namármost. Az ülésen részt vevő jegyzők szerint a négy kormánypárti képviselő még időben, azaz a végeredmény kihirdetése előtt jelezte gépe működésképtelenségét. A hivatalos adatokból egyébként kiderült, hogy a rendszer valóban nem érzékelte a fideszes képviselők kártyáját a Lázár János-féle alkotmánymódosító javaslat szavazása közben.

A büfében voltak

Nem egyértelmű a Házszabály
60. § (1) Az Országgyűlés az Alkotmányban, törvényben vagy a Házszabályban meghatározott kivételekkel minden kérdésben nyílt szavazással határoz.
(2) A nyílt szavazás történhet
a) kézfelemeléssel,
b) szavazatszámláló gép alkalmazásával,
c) kézfelemeléssel és szavazatszámláló gép együttes alkalmazásával.
(3) Az elnök megállapítja a szavazás eredményét. Ha a kézfelemeléssel történő szavazás eredménye felől kétség merül fel, bármely képviselő kérésére a szavazást szavazatszámláló gép alkalmazásával meg kell ismételni.
(4) A nyílt szavazás módját - a Házbizottság javaslata alapján - az Országgyűlés határozza meg.
(5) Az Országgyűlés a (3) és (4) bekezdés szerinti javaslatról vita nélkül határoz.
(6) Ha a nyílt szavazás szavazatszámláló gép alkalmazásával történt [(2) bekezdés b), c) pontja], a szavazás eredményét rögzítő számítógépes lista hitelesített példányát a jegyzőkönyvhöz mellékelve meg kell őrizni.
A nagy kérdés az, hogy miért? Valóban elromlott volna a rendszer, vagy egyszerűen csak későn értek be a kormánypárti képviselők az ülésterembe?

Nem hivatalos információk szerint uganis Meggyesék nem véletlenül nem helyezték be kártyájukat a gépbe - a hírek szerint az ülésteremhez nem olyan messzi büfé vendégszeretetét élvezték, és csak későn eszmélve rohantak be a szavazásra.

Az ülésteremben voltak

A kormánypárti képviselők azonban azt állítják: mind a négy képviselőtársuk az ülésteremben tartózkodott a szavazás teljes ideje alatt.

"Három hét múlva más címmel úgyis beadják újra a javaslatot. Büntessék meg a Meggyes Tamást és a Jakab Istvánt, ennyi az egész! Ez a demokrácia megcsúfolása egyébként! Akkor inkább döntsön az Orbán Viktor egy személyben. Nekem ez ellen sem lenne kifogásom, mert nem szeretem a demokráciát! Viszont akkor ne hazudják azt hogy demokrácia van, és ne csúfolják meg" - kommentálta a nem mindennapi eseményt a jobbikus Zagyva György Gyula a Policity-nek.

Minek nevezzelek?

Valóban a demokrácia megcsúfolása zajlott volna ezen a szerdai délelőttön az ülésteremben? Vagy csak egy tolerálható techniaki malőr színesítette a törvényalkotási folyamatot? Mindenesetre az Országgyűlés honlapja szerint Bohács Zsolt, Jakab István, Kapus Krisztián és Meggyes Tamás szóban adta le a Lázár János fideszes frakcióvezető alkotmánymódosító javaslatához érkezett alkotmányügyi bizottsági módosító indítványról szóló szavazatát.

Szabályok szerint

Az Országgyűlés Házszabálya kimondja:  "a nyílt szavazás rendszerint szavazatszámláló géppel történik", illetve  "kivételesen (például a napirend elfogadásánál vagy egy-egy ügyrendi javaslatról való döntéskor) kézfelemeléssel szavaznak a képviselők". A nyílt szavazás egyik egészen ritkán alkalmazott formája a név szerinti szavazás, amikor a képviselők ábécésorrendben, egymást követően helyükön felállva szóban közlik döntésüket. A szerda délelőtti bekiabálós esetre azonban csak egyetlen mondat vonatkozik, mégpedig "a nyílt szavazás történhet kézfelemeléssel és szavazatszámláló gép együttes alkalmazásával" (lásd keretes írásunkat).

Az ülést követő házbizottsági tanácskozáson végül megállapították, hogy Balczó hibázott, és nem jól vezette az ülést - ezért változtathatták meg végül az egyszer már kihirdetett, és így véglegesnek tekintendő határozatot.