2024. március 29. - Auguszta

Esztergom: feloszlanak, vagy jön a kamu együttműködés

Tovább folytatódik az Esztergomi állóháború. Meggyes Tamás még mindig magának akarja a várost, miközben egyre többen ferdén néznek rá is,és a Fideszre is. Mi történik valójában a színfalak mögött?
2010. október 22. péntek 13:12 - Gedei Szilárd
A csütörtök esti képviselőtestületi ülés sem hozott megoldást az áldatlan esztergomi állapotokra, sőt. A háború, amiről a HírExtra korábban már beszámolt lényegében állóháborúvá változott - továbbra is folyik a harc Meggyes Tamás és Tétényi Éva között az igazi hatalom megszerzéséért.

"Meggyes a Fidesz testületén át akarja irányítani a várost"

Zentai Plajner Zsolt, a Jobbik esztergomi elnöke, aki csak azért nem ül bent a város képviselőtestületében, mert megyei helye miatt lemondott az esztergomi listás képviselői mandátumáról, a HírExtrának adott nyilatkozatában kiemelte Meggyes Tamás felelősségét a kialakult helyzetben.

"Meggyes Tamás a látszat ellenére nem nyugodott bele abba, hogy elveszítette a választást. Jelenleg arra játszik, hogy a Fidesz frakciót lényegében kívülről irányítva vezesse a várost is. Meggyes korábban a képviselőtestülettel olyan hatalmat adatott magának, amivel tulajdonképpen azt csinálhatott, amit akart. Mondhatni technokrata rendszerben irányította Esztergomot. Ezeket a kiosztott jogosítványokat próbálja most visszaszerezni, és a Fidesz testületén át akarja a várost" - mondta a jobbikos politikus.

Nagy vereség elé néz a Fidesz?

Zentai Pajner azt is elmondta, két verziót tart elképzelhetőenk a város jövőjére vonatkozóan. Az egyik lehetőség szerint - mivel jogsértés történt, hiszen olyan szabályokat fogadtak el, ami a jegyző szerint is jogaszabályba ütköző - elképzelhető, hogy feloszlatják a képviselőtestületet, és kiírnak egy új választást.

Ízelítő a csütörtök esti testületi ülés hangulatából - miközben Tétényi Éva polgármester asszony beszél, a Városháza előtti térre gyűlt tömeg hangja is behallatszik a terembe...

"A lakosság úgy döntött, hogy egy Fideszes képviselőtestület működjön együtt egy nem fideszes polgármesterrel. Ha csak a számokat nézzük, akkor háromezer olyan szavazó volt, aki amellett, hogy a fideszes polgármestert választotta, a Fidesz képviselőjelöltjére adta le a voksát. Élesednek azok a hangok, hogy legyen előrehozott választás. Ebben az esetben pedig a szavazók, akik a Fidesz egyéni jelöltjeire szavaztak, már most megmondták, hogy nem fogják újra megtenni" - hangsúlyozta a tegnapi testületi ülésen végig jelen lévő jobbikos politikus.

/KERETES
Mi történt a testületi ülésen?

A fideszes képviselők megvonták a jelenlegi polgármester jogköreinek egy részét. Tétényi Éva ezentúl gazdasági és fejlesztési ügyekben nem dönthet önállóan, bizottsági felhatalmazás nélkül. Aztán persze alpolgármestert sem tudott választani a testület, és a bizottságokat sem tudták megalakítani.
Meggyes Tamás azonban megígérte, hogy visszaadja személyét már nem megillető javait, mint például szolgálati autóját. Az ülést több éles szóváltás, veszekedés is kísérte.
KERETES/

Zentai Pajner nincs egyedül azzal a véleményével, hogy a kialakult helyzetet a Fidesz felső vezetése egyszerűen megoldhatná. A kérdés az, hoyg milyen módszerrel teszik meg, ha egyáltalán tesznek valamit az ügyben.

Látszategyüttműködés vagy feloszlatás

"Ha megkockáztatják az előre hozott választásokat, akkor borítékolhatunk egy óriási Fidesz-vereséget. Azzal pedig nem csak a polgármesteri széket, hanem a képviselőtestületi többsége is elveszítenék. A másik megoldás, hogy úgy dönt a fideszes vezérkar hogy nem ér annyit ez a botrány a Fidesznek, akkor kényszerítik Meggyeséket, hogy látszatilag belemenjenek egy együttműködésbe" - tette hozzá Zentai Plajner.

Még a tegnapi képviselőtestületi ülés előtt tartott sajtótájékoztatót a Fidesz. Ezen Steindl Balázs, a párt esztergomi elnöke a elmondta, fontos lenne, hogy a sajtó és a nyilvánosság pontos képet kapjon a kialakult helyzetről.

Fidesz: törekszünk az együttműködésre

"Bár a polgármester-asszony az ellenkezőjét állítja, de frakciónk törekszik az együttműködésre. Szeretnénk, ha ez fordítva is igaz lenne. Aggályos, hogy a választások óta eltelt több mint két hét alatt, a látványos sajtóeseményeken kívül semmilyen érdemi munkát nem láthattunk a polgármester részéről" – mondta Steindl.

"Hogy miért teszi azt Meggyes, amit tesz? Véleményem szerint lehetséges, hogy egy elszabadult ágyúról van szó. Ha egy ilyen megalomán ember ennyire ragaszkodik a hatalomhoz, akkor elképzelhető, hogy nem tudnak vele mit kezdeni. Arra lő, amerre lát. A másik verzió szerint - ami még szintén a magánvéleményem - a Fidesz kétharmados parlamenti többségének biztosítása érdekében fér még bele a Fidesznek az, hogy ez az úriember maradjon kegyben a pártnál" - tette hozzá a Jobbik helyi elnöke, aki azt is elmondta, ha összefog a két fél, akkor a Jobbik ezt mindenféleképpen támogatni fogja. "Ami a város érdekében történik, akárki javasolja is, meg fogjuk szavazni. A mi pedig a város érdeke ellen lesz, azt nem fogjuk megszavazni. Helyi szinten a pártpolitika sokkal inkább a háttérbe van szorítva. Össze kell fogni, és együtt kell dolgozni, azért, hogy a város működhessen" - mondta végezetül Zentai Plajner Zsolt.

Végszónak is tökéletes. Lenne. Valami azonban azt súgja, hogy Meggyes amolyan jófajta elszabadult ágyúként nem lőtte még el minden puskaporát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását