Kosárlabda, jégkorong, vízilabda, kézilabda és persze labdarúgás - öt sportág kiemelt támogatással. Mit jelent ez a sportágakon túl az üzleti szféra számára? És miért jó ez a cégeknek? Sporttámogatások kicsit másképp.

Kosárlabda, vízilabda, jégkorong, kézilabda és persze labdarúgás. Öt kivételes helyzetbe kerülő csapatsportág, ami a nyáron elfogadott új adótörvények – melyekben a sporttámogatások révén szerezhető új adókedvezmények is megjelennek – segítségével más dimenzióba kerülhetnek. A téma nem csak a sportágak képviselőit érdekli, október 27-én például konferenciát is tartottak magyar nagyvállalatok képviselői számára.

Adókedvezmény-rendszer

Az Új adókedvezmények a sporttámogatásban címmel megejtett "összeröffenésen" az Országgyűlés által nyáron elfogadott adókedvezmény-rendszer hátterének és várható előnyeinek bemutatása játszotta a főszerepet. A vállalatoknak ugyanis – mint a sportban is szerepet játszó tényezőknek–- időben fel kell készülni a változásokra.

Miért fontos ez a törvénymódosítás? Ezzel ugyanis a sportgazdaság (nevezzük sportpiacnak) ha alapjaiban nem is, de óriási változásokra kényszerült. Mert ugyan gondolhatnánk, hogy a csomag kiemeltként kezel öt csapatsportot (foci, kézi, kosár, póló, hoki) és ennyi – a valóságban azonban ennél sokkal többről van szó.

Egy kis matek

A plusztámogatások kedvező hatásait ugyanis három különböző terület is megérezheti: az utánpótlás-nevelés, a tárgyieszköz-beruházás, valamint a személyi jellegű ráfordítások (melyek 100, 80, illetve 50 százalékban támogathatók) – hangzott el a konferencián.

Ez eddig mind szép és jó, de mit jelent ez a gyakorlatban?

A konferencián elhangzottak szerint a sportos adókedvezmények nagyban hasonlítanak majd a filmgyártás támogatásánál már megismert módra. Azaz a támogatást többféle módon is igénybe lehet venni – egyrészt költségként, másrészt a fizetendő adóval szembeni kedvezményként. Egy kis matek az erre fogékonyaknak: száz egység támogatásért cserébe a támogató cég a hatályos társasági adókulcsokat alapul véve 110 és 119 egység közötti adókedvezményt vehet igénybe. Mégpedig aszerint, hogy társasági adókulcsa a tíz és tizenkilenc százalékos társasági adókulcsok szerint miként alakul.

Még egy kis matek

"A reálhozam azonban még ennél is magasabb lehet, mert nem feltétlenül egy teljes év a finanszírozási idő, és a következő év adóelőlege is jelentősen csökkenthető” – tette mindehhez hozzá Radnai Károly adószakértő.

A kérdés az, hogy mikor. A törvényt ugyanis már nyáron elfogadták, a használhatóságot elősegítő részletek kidolgozása még folyamatban van. Sőt az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia az ötleteket – ezt dr. Fazekas Attila sportjogász, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportigazgatási Főosztályának vezetője is kiemelte a konferencián.

„A törvénycsomag célja stratégiai jelentőségű, hiszen a Sport XXI. Nemzeti Sportstratégiában a sportolással összefüggésben megfogalmazott mutatók, valamint a sportos életmód hiányának különböző szakterületeket érintő mérőszámai egyaránt lesújtó képet mutatnak más, fejlett országok hasonló adataihoz képest. Ezek javítása a törvénycsomagban biztosított lehetőségek által számszerűsíthető módon pozitív hatással lesznek a sport magánfinanszírozását biztosító vállalati-üzleti kör és a sportszervezetek, versenyzők számára egyaránt” – mondta Fazekas.

Lényeges átalakítások

Na igen, ezért hívták életre az egész konferenciát is. Na meg persze azért, amit Lendvai András jogász szakértő hangsúlyozott. „Azért tartottuk fontosnak, hogy a véglegesítés előtt egy konferencia keretein belül áttekintsük az új adókedvezmény-rendszer sporttámogatásra vonatkozó elemeit, mert úgy látjuk, hogy az új rendszer lényegesen átalakítja a sporttámogatások szerződéses rendszerét. Erre már most érdemes megkezdeni a felkészülést” – mondta a konferencián Lendvai.

A törvénymódosítás természetesen maga után von egy egész komoly adókedvezményi rendszer bevezetését is. Gajdics Attila, a Concorde Pénzügyi Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója szerint az adókedvezmények sporttámogatásokra való kiterjesztéstől azt lehet remélni, hogy bővülni fog a támogató vállalatok köre.

Problémák...

Ez eddig túl szép és túl jó – gondolhatják a pesszimistábbak. A konferencia résztvevői megegyeztek abban, hogy azért várhatóak nehézségek is - például hogy a korábbiakban már ezen a területen aktív támogatói kör nem feltétlenül rendelkezik annyi társasági adóval, mint amennyi új támogatási lehetőség várhatóan megjelenik. Mit lehet tenni ennek a problémának a kiküszöbölésére? Először is új vállalkozások bevonása lesz szükség. Innentől pedig a probléma megszűnik létezni, sőt átalakul a törvénymódosítás sokadik kedvező hatásává.

...és megoldások

Összességében elmondható, hogy a konferenciának sikerült alátámasztani azt a gyanút, hogy az új szabályozás nagyon népszerű területet vont be a támogatható témák sorába, forradalmi lendületet adhat a kiemelt csapatsportágaknak. Ezzel pedig létrejön egy össztársadalmi haszna.

Ha valamire, akkor erre mindig és minden körülmények között szükség van és lesz – még ha most csak öt kiemelt csapartsportág esetében, illetve esetéből kiindulva valósul is meg.