Választási csalás - ötezer forintot ért egy szavazat

Elképzelhető, hogy választási csalással lett új fideszes polgármestere Tarnalelesznek? A hírek szerint Kovács Bélának az egyik helyi uzsorás segített szavazatokat venni - ötezer forintért. A helyiek félnek és nem beszélnek.

Tarnalelesz nem sokban különbözik a többi Heves megyei falutól. Nagy a munkanélküliség (35 százalék), és jelentős a cigány kisebbség (40 százalék). Tarnalelesznek van temploma, van kocsmája és van saját uzsorása is. Ez utóbbit nevezzük csak Zsiráfnak, hiszen a falubeliek is így tesznek. A helyiek szerint Zsiráfnak, becsületes nevén Pusomi Józsefnek több háza van, mint ahány szintet kijárt az iskolában. A négy általánossal így is sikeres "üzletemberré" váló Zsiráf feleségével együtt első két helyen jutott be a hat fős képviselőtestületbe.

Ötezer forintért vették rá az adósokat

Tarnalelesz
A község Heves megye északi részén, Egertől mintegy 28 kilométerre helyezkedik el. Szinte teljesen összeépült két másik faluval, Bükkszenterzsébettel és Szentdomonkossal (ezt hívják a helyiek hosszú-falunak). Tarnalelesz 2009 nyarán azzal került be a hírekbe, hogy a közmunkások sztrájkba léptek - napi hat helyett nyolc órát szerettek volna dolgozni, hogy gyorsabban letudják a kilencven napos munkaidőt, és folytathassák a feketemunkát. Az Út a munkához program keretében egyébknt 128 fő, zömében cigányok jutottak közmunkához.
Egyéniségekben tehát binyosan gazdag község Tarnalelesz, az 1800 lakosú kis településnek ugyanis új fideszes polgármestere is van. Kovács Béla, akit a helyiek csak Passzaként emlegetnek szintén vállalkozó, ő azonban nem foglalkozik uzsorával. Sokkal inkább állattenyésztéssel.

Meg néha választási csalással.

Történt ugyanis - legalábbis a HírExtra így értesült a helyiektől -, hogy Kovács és Pusomi megállapodtak egymással. Pusomi - jó uzsorásként - rávette adósait arra, hogy menjenek el október harmadikán szavazni. Polgármesternek Kovácsra, képviselőnek rá és a feleségére.

Mindenkinek, aki végül erre hajlandó volt, "jóváírt" ötezer forintot az adósságából.

Az üzletnek volt egy másik része is. Pusomi "szívességét" Kovács azzal meghálta meg, hogy segített megtenni alpolgármesternek.

Passza és Zsiráf célba értek

A polgármester-választást végül a Fidesz színeiben induló Kovács "Passza" Béla nyerte. 301 szavazatot kapott, alig negyvennel többet, mint a második helyezett eddigi polgármester, a független Palkovics Ákos.

Mennyi volt ebből a megvett szavazat?

Nem kevés. Mint már szó volt róla, Tarnalelesz nem tartozik a gazdag falvak közé. A településen a munkanélküliség állandó problémát jelent. Az uzsorások fő ügyfelei a falu szélén "gyarapodó" cigánytelepről kerülnek ki. A hatóság az egész ellen tehetetlen, pedig nyilván feltűnő, amikor segélyosztás után közel száz ember fordul meg egyetlen nap alatt az uzsorások házainál. Esetleg a pénzosztáskor a posta előtt parkoló zöld terepjárót is érdemes lenne néhanapján ellenőrizniük a rendőröknek.

Senki nem beszél

Az ügy kapcsán megkerestük Palkovics Ákost is. A község volt első embere megerősítette a HírExtrának a szóbeszédet. Bizonyítékokról azonban ő sem tud, mint ahogy arról sem, bárki hajlandó lenne beszélni a csalásról.

"Nem lenne meglepő, ha igazak lennének a feltételezések. Én is hallottam már többektől - lényegében nyílt titok a faluban. Csakhogy nem tudok senkiről, aki szívesen beszélne a dologról" - mondt portálunknak Palkovics.

Ennek megfelelően feljelentés sem történt (még) a Heves megyei községben félig-meddig kiderült választási csalással kapcsolatban.

Megússzák a csalást?

Nem meglepő hát , hogy Tarnaleleszen háborítatlanul folyik az uzsorabiznisz.

Mindenki jól járt, mindenki boldog. Az adósok leírtak ötezer forintot a soha el nem apadó uzsoraadósságukból. Passza polgármester lett. Zsiráf pedig oda került, ahová mindig is szeretett volna, négy általánossal az önkormányzatba, közvetlenül a polgármester alá.

Az ügyről - mint Palkovics Ákos is elmondta - senki nem akar beszélni a csalásra használt adósok közül. Tarnalelesz ugyanis nem sokban különbözik a többi uzsorások uralta településtől. Tarnaleleszen mindenki fél. Vagy tartozik. Vagy mindkettő...