Tolvajok kalauza

Nem minden tolvaj politikus, de majdnem minden politikus tolvaj. Persze a honatyák között is vannak szép számmal kivételek, nem hozzájuk szól az írásunk, hiszen a politikus tolvajoknak szeretnénk tippekkel szolgálni. Honnan lophatnak még?

Fővárosi Állat-és Növénykert

„Ha korpa közé kerülsz, megesznek a disznók”

A "mutyi"
Rendesen a kártyások használják s a fél nyereségre v. közös nyereségre játszást értik rajta.
A lópofájú disznó patkányok otthon érezhetik magukat ezen a csodás helyen: kapnak „zoo csemegét”, naponta kiganajozzák őket, és még lophatnak is. De vizsgáljuk meg kicsit tüzetesebben a lopás eme legújabb szentélyét.

Előnyök: Társakra lelhetnek hasonszőrű állatok között, talán utódokat is nemzhetnek egy szamárnak. Van mit lopni, a teveürülék kelendő a cigarettagyártásban, legalábbis egy városi legenda szerint. Saját szolgát tarthatnak a gondozó személyében, ez a jelenség nem is lenne számukra idegen: eddig is másokat ugráltattak, ők pedig természetesen semmit sem csináltak. A rácsok mögött megszokhatják a börtönt, vagyis a következő lakhelyüket. Húsz évet a húsz évért. Tökélyre fejleszthetik a képességeiket: a szarkáktól a lopást, a csigáktól a gerinctelenséget, a piócáktól az emberek kizsákmányolását, a kaméleontól pedig a kétszínűséget sajátíthatják el, magasabb fokon.

Hátrányok: Félő, ha az állatkerti dolgozók rájönnek a kis „mutyijukra”, egy életre a rácsok mögött tartják majd őket. (Persze ez egyben előny is.) Hozzá kell tennünk, hogy igen érdekes látvány lehet egy öltönyös, nyakkendős figura, amint a saját ürülékében fetrengve kezét koldulásra nyújtva alamizsnáért kuncsorog a látogatótól, vagyis a "tisztességes, adófizető" állampolgártól. A másik hatalmas hátrány pont ebből ered. Nem feltétlenül tartjuk helyesnek, hogy szánalmas - talán megérdemelt – vergődésüknek a gyermekek szemtanúi legyenek.

Várható zsákmány: Néhány bolha, egy alapos gyomorrontás, és egy felejthetetlen éjszaka a kanos hímpáviánnal. Értéke: pénzben nem kifejezhető.

Javaslat
: Ha bezárjuk őket egy életre a börtönbe, semmilyen bántódásunk nem eshet, ahogyan nekik sem.

Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.

„Aki kutyákkal fekszik, bolhákkal kel” - Christina Dodd

Itt a helyük?
Börtönbüntetés: a szabadságvesztés büntetés börtön fokozatban történő végrehajtási módja, illetve, annak tartama.

A börtönt, - mint végrehajtási fokozatot - a bíróság határozza meg az ítéletében. A fokozat végrehajtására szolgáló intézetet a Büntetés-végrehajtás (BvOP) illetékes szervezeti egysége jelöli ki.
Szemetet a szemeteknek alapon kiváló helynek számít ez az intézmény, persze hátulütők itt is vannak. Vegyük ezeket górcső alá, azonban a teljesség kedvéért kezdjük mégis az előnyökkel.

Előnyök
: Mit vesznek ezek a „jeles” emberek (?) lopásuk gyümölcséből? Nyilván nekik is élni kell valamiből, persze mindez pénzbe kerül. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. megoldást kínál az általunk kidobott, még használható lim-lomok formájában. Itt egy mosógép, ott egy kardigán - amit még legalább két országgyűlési cikluson keresztül lehet hordani -, amott pedig egy még hófehér protézis, amire politikus hölgyeknek nagy szükségük lehet.

Hátrányok: Hiába lehet összeguberálni mindenféle hétköznapi használati tárgyat, horvátországi nyaralót, vagy tizenöt millió forintot tartalmazó Nokiás dobozt bizonyosan nem lehet találni.

Várható zsákmány: Pár banánhéj, egy használt pelenka, és egy megkeményedett pitacsücsök. Értéke: 300 forint, mint a vizitdíj.

Javaslat: Ha bezárjuk őket egy életre a börtönbe, semmilyen bántódásunk nem eshet, ahogyan nekik sem.

Budapesti Temetkezési Intézet

Aki sosem veszíti el a türelmét, azt nem lehet legyőzni.

Halottakról vagy jót, vagy semmit. Természetesen mi sem kívánjuk megszegni ezt az íratlan törvényt, csak tippeket szeretnénk adni a tolvajpolitikusnak.

Előnyök
: Mivel életükben megkeserítették az embereket, jó politikushoz méltóan a haláluk után sem hagyják megnyugodni őket. A márványt felhasználhatják legújabb házuk építéséhez, szegfűt és egyéb virágot lophatnak a sírokról, továbbá kereshetik Kádár koponyáját, aminek az ellopásával természetesen mi sem értünk egyet.

Hátrányok
: A halottak nem lefizethetőek, még 2,2 millió forinttal sem.
Javaslat: ha bezárjuk őket egy életre a börtönbe, semmilyen bántódásunk nem eshet, ahogyan nekik sem.

Várható zsákmány
: Elképzelni sem tudjuk, és nem is akarjuk. Értéke: ezer forintonként mínusz egy év élettartam.

Javaslat
: Ha bezárjuk őket egy életre a börtönbe, semmilyen bántódásunk nem eshet, ahogyan nekik sem.

Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet

Hasonló a hasonlónak örül.

Kiváló hely a tolvajpolitikusnak, persze attól még itt is lehet lopni. Ez ugye életfeltétele neki, és mi nem állunk kegyetlen emberek hírében. Megengedjük nekik, hogy lopjanak. De csak itt.

Előnyök: Végre ott vannak, ahol lenniük kell. Naponta pár szál cigarettának, mócsingos gulyáslevesnek az eltulajdonítására minden lehetőség adott.

Hátrányok: Mi tartjuk el őket az adónkból. Továbbképzőként működik, hiszen gondoljuk el, ha négy ilyen alakot összezárnak egy cellában, milyen tippeket adhatnak egymásnak a közeljövőre vonatkozóan.

Várható zsákmány: Egynéhány nemi betegség, pár cigaretta. Értéke: egy életre szóló élmény.

Javaslat: Maradjanak csak ott, életfogytig.