A nők halálos ellenségei

Rák, csontritkulás és az AIDS korunk legismertebb, és a nőkre leginkább veszélyes betegségek közé tartoznak. Ezek a - sajnos legtöbb esetben halálos kimenetelű - betegségek kortól függetlenül, bármelyik korosztályban lévő nőt érintik.

A betegségeknek általában minden évben kitűznek egy napot, melyen különböző műsorokkal és előadásokkal próbálják felhívni a nők figyelmét arra, hogy érdemes mindenféle szűrést elvégezni.

AIDS

December elsején tartják az AIDS Világnapját. Magyarországon négy nagyvárosban piros szalaggal átkötött kék lufikat engednek szabadjára az A-HA jóvoltából, melyet a Szülészeti- Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság és a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete működtet.

Az ENSZ AIDS-szel foglalkozó szervezete, az UNAIDS nemrégiben végzett felmérései szerint a HIV fertőzés következményeibe hal bele korunkban a legtöbb termékeny korban lévő nő. Ennek fő oka, hogy a világon élő nők 70%-át kényszerítették már erőszakkal védekezés nélküli szexuális kapcsolatra. Ez a hatalmas arány rávilágít arra, hogy a segélyszervezetek eddig nem fordítottak elegendő figyelmet eme probléma orvoslására.

Méhnyakrák


2000 február negyedikén a világkonferencia résztvevői által aláírt Párizsi Charta világméretű összefogásra szólítja fel az országokat a daganatos megbetegedések leküzdése ellen. Kevesen tudják, de hazánkban diagnosztizálták a legtöbb rákos megbetegedések okozta halálesetet, tehát ha másban nem is, de ebben Magyarország első helyen áll. A rák ellen, akárcsak az AIDS-nél, nincs ellenszer, azonban hatékonyan orvosolható különböző terápiákkal, mint például a kemoterápia, vagy a sugárkezelés.

Évente több, mint 3000 nőnél mutattak ki méhnyakrákot, mely öröklődéssel, vagy a HPV vírusnak köszönhetően támadja meg a gyengébbik nem képviselőit. A közhittel ellentétben ez a betegség nem csak a középkorú nőknél fordul elő, nagy arányban jelentkezik már a huszonéves fiataloknál is. Az idősebbeket sem kíméli a méhnyakrák, azonban az ő szervezetükben sokkal lassabban terjed.

A méhnyakrák ellen ugyan létezik egy három oltásból álló megelőző gyógyszer, azonban a Társadalombiztosítás ezt nem támogatja, pedig igencsak bele kell nyúlnia a pénztárcájába annak, aki úgy dönt, hogy beoltatja magát.

Csontritkulás

Október 20-án tartják a Csontritkulás Világnapját. Az Egészségügyi Világszervezet az ezredfordulótól a 2010-ig terjedő időszakot a csont és ízület évtizedévé nyilvánította. A csontok elvékonyodnak, törékennyé válnak.

A csontritkulás leginkább az idősebb korosztályt veszélyezteti, a 60-70 év közöttiek egyharmada, s a 80 év felettiek kétharmada él együtt ezzel a visszafordíthatatlan betegséggel. Magyarország lakosságából közel egymillió embert érint a csontritkulás, akik túlnyomó többsége nő.

Mellrák

Évekkel ezelőtt október lett világszerte kikiáltva a mellrák elleni küzdelem hónapjává. A mellrák -akárcsak a rák legtöbb fajtája- kezdetleges állapotban visszafordítható. Egyes adatok szerint az időben felismert mellrák 90%-os biztonsággal gyógyítható, ezért fontos a rendszeres szűrésvizsgálat, azaz a mammográfia.

Évente 2400 nő hal bele ebbe a betegségbe Magyarországon. Ez a fajta rák az esetek 80%-ban ötvenévesnél idősebb nőknél fordul elő, azonban nem lehet eléggé hangsúlyozni minden korosztálynak a rendszeres vizsgálat fontosságát.

Hazánkban immár 8. alkalommal került megrendezésre az Egészség Hídja Összefogás Egyesület szervezésében a rózsaszínben pompázó Lánchídon való séta, mely a mellrák elleni küzdelemre buzdítja a nőket. Október első vasárnapján a hídon való séta mellett számos programmal készülnek a szervezők, ezzel is nyomatékosítva a mellrák elleni küzdelem fontosságát.

Keresztes Ildikó a mellrákról

A mellrák elleni 2009-es rendezvényen fellépő Keresztes Ildikót kérdeztük ezzel a betegséggel kapcsolatban:

Az énekesnő elmondta, hogy ha olyan felkérést kap, amivel valamilyen betegségre felhívhatják a figyelmet, azt mindenképpen elvállalja, ha van rá ideje. Meglátása szerint az emberek nem foglalkoznak eleget saját egészségükkel.

- A mai rohanó világban már semmi sem állandó, bárkit lecserélhetnek egyik pillanatról a másikra. Éppen ezért az emberek elhanyagolják az egészségüket, nem törődnek saját magukkal. Pedig az egészség az egyik olyan dolog, amit pénzért nem lehet megvenni. A lényeg a figyelemfelkeltés, hogy minél többen menjenek el rákszűrésre. – mondja az énekesnő – Én is évente járok mammográfiára, hiszen a nagymamám mellrákban halt meg és azt mondják, hogy ez a betegség nem az első, hanem a második generációra öröklődik. Éppen ezért próbálok egészségesen élni. Nem dohányzom, nem nagyon eszem egészségtelen ételeket. Már csak a sportot kellene jobban beépíteni az életembe.

Köztudott, hogy a rákos megbetegedések egyik okozója lehet a stressz is, melyről elmondta, hogy az ő munkája bizony igen megterhelő számára idegileg.

Arra a kérdésre, hogy hasznos-e a Lánchídi séta, ennek hatására több ember megy-e el rákszűrésre, a következőket mondta:

- Csak reménykedni merek. Azt gondolom, hogy sok kicsi sokra megy. Az a baj, hogy az emberek már elég immunisak a különböző felhívásokra, hiszen annyi szörnyűséget lehet nap, mint nap látni mindenhol.

Keresztes Ildikó azt is elmondta, hogy véleménye szerint a kórházak hozzáállásán is javítani kéne, hiszen ha valaki rákszűrésre jelentkezik, előfordul, hogy fél évvel későbbi időpontra hívják be, amely lehet, hogy már túl késő.

Megelőzés

A legfontosabb feladat tehát, hogy az emberek jobban odafigyeljenek az egészségükre. A különböző orvosi szűrések ne csak a munka és  a családi teendők elvégzése után kapjanak helyet, hanem minden évben elvégzendő kötelező gyakorlatként legyen az emberek programjai között. Fontos a vitaminokban gazdag ételek fogyasztása, a friss levegő és a hetente néhány alkalomnyi bármilyen sport gyakorlása. Így ha kizárni nem is tudjuk a betegségek előfordulását, legalább kisebb esélyt adunk az előfordulásukra.