Hazazavartatnák a hungaristákat

Levélben kéri a Szabad Emberek Magyarországért (SZEMA) az igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy ne engedélyezze a neonácik február 11-ére tervezett felvonulását. Mint kiderült, hiába kéri, e napon ugyanis semmiféle felvonulás nem lesz.

A SZDSZ egyik utódpártjaként számon tartott liberális SZEMA csütörtökön tette közzé Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszternek szóló levelét, melyben arra kéri Draskovics Tibor nemrég kinevezett utódját, hogy a hatályos magyar és nemzetközi törvények értelmében tiltsa be a hazai hungaristák kedvelt ünnepét, az úgynevezett „Becsület Napját”.

„Becsületes” vita

Párizsi békeszerződés
A II. világháború győztes hatalmai és Magyarország képviselői által 1947. febr. 10-én aláírt okmány. A magyar reményekre rácáfolva visszaállította a trianoni határokat. A hadsereg létszámát 65 ezer főben, a harci repülőgépek számát 70 darabban maximálta. Helybenhagyta a fasiszta és revizionista szervezetek feloszlatását, s kimondta, hogy ilyenek a továbbiakban sem alakulhatnak. 300 millió USA-dollár összegű jóvátétel fizetésére kötelezte Magyarországot. Életbelépésével nemzetközi jogi szempontból Magyarország visszanyerte függetlenségét. Tekintettel a szovjet katonai megszállás folytatódására és az ország fokozatos szovjetizálására a valóságban azonban nem a szuverenitás visszaszerzése, hanem annak teljes elvesztése következett be. (Romsics Ignác)
Az esemény régóta heves viták tárgya. A hazai jobbszél minden évben kísérletet tesz rá, hogy a „Becsület Napján” nyilvánosan megemlékezzen azoknak a német náci és magyar nyilas katonáknak a 1945. február 11-i budavári kitörési kísérletéről, akiket a várat totál körbezáró szovjet csapatok egyesével mészároltak le, szabályos vérfürdőt rendezve ezzel. Az 1997 óta hol a budai várban, hol a budapesti Hősök terén rendezett ünnepség ellen évről évre több politikai párt, illetve civil szervezet tiltakozik.

Nagyjából ugyanazzal érvelnek, amivel a SZEMA is a miniszternek szóló minapi levelében. „Ez a fajta nyílt náci propaganda álláspontunk szerint kimeríti a közösség elleni izgatás, illetve az uszítás tényállásait, a Párizsi Békeszerződés pedig egyértelműen előírja Magyarország számára a fasiszta és antidemokratikus szervezetek betiltását és feloszlatását” – írják.

Ürügy csupán?

A liberálisok szerint a német és magyar csapatok 1945. február 11-i akciója csupán ürügy a felvonuláshoz. Úgy vélik, a budavári kitörés a nemzetközi neonáci mozgalom jeles napja, a szervezők és a résztvevők célja pedig a nácizmus éltetése, népszerűsítése.

A magukat többnyire hungaristának nevező csoportok ellenben a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva éppen a „Becsület Napját” betiltani kívánó baloldali, liberális, illetve antifasiszta-antirasszista szervezeteket titulálják antidemokratikusnak, az interneten gyakran trágár, alpári jelzőkkel illetve őket. (A már említett SZEMÁ-t például az egyik hungarista honlap cikkírója nevenincs csoportocskának, fantomszerveződésnek, gittegyletnek, majd egyszerűen férgeknek nevezi.) A SZEMA ellenben amondó, a nácik éltetésére, dicsőítésére nem vonatkozhat a szólás- és gyülekezési szabadság.

Esze vagy notesze nincs a SZEMÁ-nak?

„Szégyenteljes és készséges együttműködés”
„A nácizmus nem egyszerűen az a politikai mozgalom, amely a világtörténelem eddigi legvéresebb háborúját kirobbantotta, hanem az a mozgalom is, amely a világ egyik legfejlettebb államára támaszkodva példátlan és ipari mértékű tömeggyilkosságot hajtott végre. A nácik, a törvényes magyar kormány és a hatóságok szégyenteljes és készséges segítségével, legalább 600 ezer magyart gyilkoltak meg.”
(Részlet a SZEMA leveléből)
Cél érhet a liberálisok követelése? Jelen tárgyában aligha. A többek között Ungár Klárával fémjelzett párt ugyanis február 11-ét jelöli meg a 2010-es rendezvény dátumaként, a különböző neonáci és hungarista portálokon körülnézve azonban kiderül, a szélsőségesek idén nem 11-én, hanem 13-án kívánnak „emlékezni”. A február 11-re követelt tiltást tehát Forgács alighanem rövid úton elutasítja majd, ám ettől még kérdés, mi tesz, ha a hungaristák 13-án már valóban fel kívánnak vonulni.

Az ugyanis nehezen vitatható, hogy - világos jogszabályok hiányában? - a rendőrség évek óta hol engedélyezi az ilyen (és hasonló) megmozdulásokat, hol pedig mondvacsinált okokra, például a közlekedés túlzott akadályoztatására hivatkozva betiltja őket. A SZEMA szerint ezzel a gyakorlatával éppen a szélsőségesek mártírszerepben való tetszelgését segíti elő.

Tavaly különben február 14-én, a Hősök terén vonultak fel az emlékezők Az MTI tudósítója szerint az eseményen több mint ezer, „többségében fekete ruhás, bakancsot viselő, kopaszra nyírt fiatal” vett részt. Az nemzetközi eseményen, melyen a hírek szerint a Magyar Gárda és a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom is tiszteletét tette, öt embert - köztük egy horvát állampolgárságú nőt - állított elő a rendőrség. Egyet körözés miatt, a másik négyet pedig azért, mert közbiztonságra veszélyes eszközt találtak náluk. A többórás megemlékezés békés véget ért.