A Fidesz slágergyanús poplemeze

Költői kérdés: vajon mikor fog végre lemondani a Fidesz arról a végtelen populizmusról, amelynek segítségével jó eséllyel kétharmadot szerez a tavasszal esedékes országgyűlési választáson?

„A Gyurcsány-Bajnai-korszak felelős azért, hogy rendőrök súlyos bűncselekményeket követnek el Magyarországon”, továbbá „mind az MSZP, mind pedig az MDF a múlt embereit kínálja Magyarországnak”. Két Fidesz-okosság a közelmúltból. Kíváncsi vagyok, a Nagy Narancs mikor fogja végre levenni az unalomig hallgatott "poplemezt", s kezd bele valami érdekesebb mondókába. Mondjuk az országot illető terveiről.

Hogy egyelőre esze ágában sincs, az a decemberi szürkületben is kristálytisztán látszik. Vegyük például a szombatot. Kiderül, hogy egy nem sokkal korábban elkövetett gyilkosságban egy rendőr is tevékeny szerepet vállalt. Kiáll szépen a Fidesz alkalmi megmondó embere (gyilkossági témában szerencsére még nem kell állandó agitátort alkalmaznia), bizonyos Lázár János, s miközben a bűnügyi statisztikák folyamatos csökkenést mutatnak, belemondja az emberek szemébe, hogy a Gyurcsány-Bajnai-korszak felelős azért, hogy rendőrök súlyos bűncselekményeket követnek el Magyarországon, mert az elmúlt években a kormány porig rombolta a rendőri állomány anyagi, erkölcsi és társadalmi megbecsültségét. Mondja mindezt az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának első embereként.

Aztán – ezúttal már a rutinos popcsillagnak számító Szijjártó szájából – azt is megtudhatjuk, hogy mind az MSZP, mind pedig az MDF a múlt embereit kínálja Magyarországnak. Miközben Orbán Viktor már akkor is országgyűlési képviselő volt, amikor Mesterházy Attila még a veszprémi Lovassy László Gimnázium padját koptatta. Igaz, Bokros Lajos szintén tagja volt a Harmadik Magyar Köztársaság első Országgyűlésének, politikai értelemben ő így tehát „csak” egyidős a Fidesz elnökével.

S igen, ezúttal lelkiismeret furdalás nélkül ugrom át a hazai publicisztikában már-már kötelező érvényűvé vált gyakorlatot, mi szerint, ha ugyebár csaptam egyet jobbra, úgy lesz a legokosabb, ha benyomok egy balhorgot is, nehogy felboruljon a papír.

Mert akármekkora képtelen sületlenségeket is terjeszt időnként az MSZP, illetve annak szóvivője, azért az mégsem vitatható el tőle, hogy egy ideje – persze kényszerből – felhagyott a felelőtlen ígéretekkel, továbbá nem a szoci retorika démonizálja immár négy álló esztendeje politikai ellenfelét, hanem a szavaiban és tetteiben is maximálisan elutasító Fidesz.

Szóval mikor is fog lemondani a Fidesz a populizmusról? Majd ha az emberek rájönnek, hogy a parasztvakításra alapozott, az ellenfélből ellenséget kreáló politika hosszú távon legalább olyan káros, mint a hatalomba kerülés/maradás érdekében végzett osztogatás. Ez utóbbit úgy tűnik, már kezdik kapisgálni.