Hogyan védekezhetünk a szúnyogok ellen?

Idén rengeteg kellemetlenséget okoztak a vérszívók. A leglehetetlenebb helyszíneken a leglehetetlenebb helyen tudják megcsípni az embert. Idén már lehet, hogy nem kell tartanunk inváziótól, de nem kizárt, hogy jövőre megismétlődik a kellemetlen helyzet.

A nálunk leggyakrabban előforduló fajok

Foltos maláriaszúnyog: 5-6 miliméter hosszú, teste karcsú, lábai, csápjai hosszúak. Vérszívás közben átviheti a maláriavírust az emberre. Ám hazánkban ennek a valószínűsége gyakorlatilag nulla. A mérsékeltövi szúnyogok annak ellenére, hogy ugyanúgy számos kellemetlenséget okoznak az embereknek és az állatoknak, mint másutt élő társaik, mégsem potenciális vírushordozók. Magyarországon a kórokozók kipusztításával a maláriaveszély tulajdonképpen megszűnt.

Gyűrűs szúnyog: akkorára nő, mint az előbb említett faj. Foltos szárnyairól könnyen felsimerhető. A telet pincékben tölti. Lárvaállapotban árkokban, emésztőgödrökben fejldőik. Leginkább a madarak vérét szívja, de olykor embereket is megcsíp.

Dalos szúnyog: 4-5 milliméter hosszúra nő. Magyarország legismertebb faja. Életmódja nagyon hasonlít a gyűrűs szúnyogéra, nősténye azonban előszeretettel fogyasztja melegvérűek és az ember vérét.

Szúnyogok távoltartásának lehetősége


Szúnyogirtás: a hazánkban használatos irtószereket általában földről, vagy levegőből repülőgéppel és helikopterrel juttatják a megcélzandó területre. Ez finom permetköd (ULV) segítségével történik az egészségügyi hatóságok által engedélyezett szerekkel. A szórást szakemberek, az egészségügyi gázmesterek végezhetik. Nálunk két jellemző szerrel, a piretroidokkal (növényi eredetű anyag szintetikus származékai) vagy szerves foszforsav- észtereket használnak a célra.

A permetezésnél olyan magasfokú szakértelemre van szükség és annyi tényezőt kell figyelembe venni, hogy gyakran nincs megfelelő eredmény. Ismerni kell a rovarok tartózkodási és pihenőhelyét. Vannak olyan fajok, melyek napközben akár 10-20 kilométerre vannak az esti táplálkozási helytől.

Figyelemmel kell lenni az időjárási körülményekre, ne legyenek felszálló légáramlatok, ne fújjon a szél és ne essen az eső. A hazánkban használható szerek köre annyira szűk, hogy gyakran rezisztensek lesznek a rovarok ezekkel szemben. A hatékonyságot az is rontja, hogy a méreganyag gyorsan lebomlik (ez egyébként követelmény is), így a tenyészőhelyekről gyakran újabb csoportok telítik el a környéket.

További negatív tényező, hogy gyakran válogatás nélkül használják az irtószereket és így egyéb ízeltlábúak, sőt gyakran halikrák is elpusztulnak. A jelenleg használt szerek még nagyban károsítják a környezetet. Legfőképpen a földről létrehozott úgynevezett melegködképzési eljárás folyamán igaz ez, mely hektáronként 5-10 liter gázolajat is a természetbe juttat.

Lokális védekezés

Az ember saját maga is tesz óvintézkedéseket a szúnyogok támadása ellen.

Szúnyogháló: ma már gyakran találkozunk vele mindenütt. Létezik fix és rolós vagy rugós típusa. Előző átrányos abból a szempontból, hogy nem lehet kinézni az ablakon, s valamennyire be is sötétíti a helységet. Utóbbi ezzel szemben teljesen mobil, akkor szereljük, húzzuk le, amikor csak akarjuk. Hátránya, hogy jóval drágább megoldás, mint a fix. Erre külön van szaküzlet, ahol fel is szerelik a hálót. Ez négyzetméterenként 10,000 forintot jelent, míg fix megoldás esetén csupán 6000-et. Sok olyan szaküzlet, cég van, mely egyedi igényekkel dolgozik.

Elektromos szúnyogriasztó készülékek:
általában hatásosak, azonban a használónak el kell viselnie az üvegből kiáramló illatanyagot. Áruk 1000-1500 forint között mozog.

Szúnyogirtó aeroszolok: emberre veszélytelenek, azonban a hatásfokuk nem túl magas. 600 forinttól már lehet kapni szúnyogirtó spray-t.

Spray-k: a bőrre fújhatók anyagok általában jól védenek a támadások ellen néhány órára. A legjobb többfélét kipróbálni belőlük. Érdemes egy előpróbát végezni, ugyanis van, akinnél a bőrre jutás után enyhe allergiás reakcióvkat válthat ki. Áruk 1000 forint körül mozog.

Egyéb: az említett lehetőségeken kívül ma már számtalanból választhatunk, a szúnyogriasztó krémtől a lámpaolajig. Kis körültekintéssel felfedezhetjük a nekünk megfelelő megoldásokat.

A lakóhely körül

A védekezés egyik leghatékonyabb módja, ha felszámoljuk az tenyészőhelyeiket. A ház környékén a gödröket, árkokat, vízmedencéket érdemes feltölteni. Kis tavak esetén aranyhalak vagy békék telepítése csodákra képes. Régebben a vízfelületre olajhártyát permeteztek vékony rétegben (pl. petróleum), ezzel gátolták a lárvák oxigénfelvételét. A ház körül ma is ez az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb védekezési mechanizmus.

A csípés


A csípés során a nőstény szúnyogok szúró-szívó szájszervükkel behatolnak a bőrbe. Ennek a mérete olyan kicsi, hogy sem a szívás közben, sem utána nem vesszük észre. Táplálkozás közben véralvadásgátló anyagot bocsát a szúnyog a vérbe. A csípés utána túlérzékenységi reakció jön létre, és a felszabaduló hisztamin okozza a későbbi tüneteket is.

Ezek néhány nap után elmúlnak, de gyakorlatilag lehetetlen megállni vakarás nélkül.

A csípés után

Ma már kimondottan szúnyogcsípés utáni készítményeket találni, azonban ezeket nem engedheti meg magának mindenki. Azonban a Fenistil gél, mentolos rázókeverék, ecetes, alkoholos borogatás, citromlé bedörzsölése.

Mindenki magának kell, hogy megtapasztalja mi a hatásos távoltartás és csípés utáni szertarás. Nincs olyan gyógymód, mely mindenkinél és mindenhol egyaránt hatásos lenne.